Illegalen opgepakt in drie EU-landen

Op verschillende plaatsen in Europa zijn gisteren groepen illegalen aangetroffen. In Spanje werden 36 verstekelingen in een vrachtwagen ontdekt, voor de kust van Italië werden 35 Koerden uit zee gered en in België werden 18 illegalen opgepakt.

Bij de Spaanse stad Mijas in Andalusië vond de politie 32 Marokkanen en vier Algerijnen in een vrachtwagen. De groep, waaronder zes minderjarigen, had vier dagen niets gegeten en is naar een ziekenhuis overgebracht. De 31-jarige Spaanse chauffeur is aangehouden. Spanje is in trek onder migranten uit Noord-Afrika.

De Italiaanse marine haalde gisteren 35 Koerden uit zee. Ze zouden door smokkelaars vlak voor de kust bij Otranto overboord zijn gezet. De Koerden, onder wie zes kinderen, wisten rotspunten in zee te bereiken, waar ze zich aan vastklampten tot de marine hen oppikte. Vluchtelingen uit Albanië proberen dikwijls via de Adriatische Zee naar Italië te komen.

Bij Gent in België trof de politie gisteren acht Chinezen en drie Sri-Lankezen in een vrachtwagen aan. De chauffeur zou te goeder trouw hebben gehandeld. Bij Jabbeke pakte de Belgische Rijkswacht zeven illegale Koerden uit Irak op. Ze hadden zich in een Duitse vrachtwagen verstopt. Ter hoogte van Nieuwpoort maakten ze met gebonk duidelijk dat ze eruit wilden, mogelijk wegens de hitte. De chauffeur schakelde de politie in.

De lidstaten van de Europese Unie willen een hardere aanpak van de grensoverschrijdende criminaliteit. Dat hebben zij maandag op de Europese top in het Portugese Santa Maria da Feira afgesproken. De regeringsleiders droegen Frankrijk, komend half jaar EU-voorzitter, en de Europese Commissie op concrete voorstellen te doen. Het `drama van Dover' onderstreept volgens de Franse premier Jospin ,,de noodzaak van een gemeenschappelijk immigratiebeleid'' in Europa.

De Belgische minister Antoine Duquesne (Binnenlandse Zaken) vraagt de douane, rijkswacht en gerechtelijke politie een rapport over de gebeurtenissen rond de dood van de 58 Chinezen uit te brengen.

De Nederlandse truck met de Chinezen in de laadruimte was vanuit het Belgische Zeebrugge naar Dover overgestoken. Duquesne deed de toezegging gisteren in een Senaatscommissie. De christen-democratische oppositiepartijen CVP en PSC hadden tot woede van de coalitie gevraagd om meteen een parlementaire onderzoekscommissie in te stellen. Minister Duquesne beschuldigde de oppositie na afloop van de besloten Senaatscommissie van ,,een beetje schandalige politieke exploitatie''.

CVP-fractievoorzitter Vandenberghe noemde het Dover-drama echter ,,geen dom incident maar het zoveelste bewijs dat ons land nog altijd nergens staat in de strijd tegen mensenhandel''.