`Turken schrijven geschiedenis'

`De mooiste nacht'. Voor de Turkse krant Hürriyet bestond vanmorgen geen twijfel over het belang van de overwinning van Turkije op Belgie. Voor veel inwoners van Istanbul overigens ook niet: in de loop van de morgen was in de hele stad geen krant meer te krijgen, iedereen wilde lezen over het team dat, in de woorden van de Hurriyet, ,,geschiedenis schreef''. Voor het eerst immers op een EK heeft Turkije het tot de kwartfinales gebracht, en dat nog wel via een klinkende overwinning op gastland Belgie.

Vergeten was de kritiek van vorige week, toen veel kranten bondscoach Denizli zwaar onder vuur namen omdat Turkije in de aanloop naar het kampioenschap te weinig oefenwedstrijden gespeeld zou hebben.

Alleen de sportkrant Fanatik stond nog even bij het moeizame begin van de nationale ploeg stil. ,,Vorige week waren we niet tevreden, maar dat zijn we nu wel''. Voor de krant is er geen twijfel over wie de held van gisteravond is: Hakan Sükür. ,,Op zijn shirt staat nummer 9, maar hij is de nummer 1 van het team.''

De krant ziet komende zaterdag, als de Turken de strijd aanbinden met Portugal, met vertrouwen tegemoet: ,,Als we net zo spelen als tegen België, winnen we.'' ,,We gaan zaterdag vechten tot onze laatste druppel bloed'', liet de krant Takim de Portugezen vanmorgen al weten. ,,Gisteren hebben we bewezen dat we Turk zijn'', aldus de krant.