Warme groeten van Elián

De zesjarige Cubaanse bootvluchteling Elián Gonzalez heeft een kaartje voor vaderdag verstuurd aan Fidel Castro en alle vaders van Cuba. Bij een massabetoging in de Cubaanse stad Camagüey werd het kaartje gisteren voorgelezen. ,,Op deze vaderdag willen wij U onze warme groeten sturen en een welverdiende kus. In het bijzonder aan de vader die we zozeer liefhebben om zijn ongeëvenaarde lessen en oneindige liefde, (...) onze opperbevelhebber.'' Elián en zijn familie wachten momenteel een hoger beroep af tegen een uitspraak van een Amerikaans gerechtshof, dat twee weken geleden bepaalde dat niet Elián, maar alleen zijn vader politiek asiel voor hem mag aanvragen. Het vaderdagkaartje lijkt een provocatie aan de Cubaanse ballingen in Miami. Die stellen dat Eliáns vader geen voogdij over zijn zoon mag krijgen, omdat het totalitaire Cuba geen respect heeft voor familiebanden.