Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Op vakantie met gesloten beurs

Je woning een tijdje ruilen, maakt een luxe vakantie in verre landen duizenden guldens goedkoper. Wie niet durft te ruilen, is goedkoop uit met een oppasvakantie in Nederland of België.

In 1998 spendeerden alle Nederlanders samen bijna 20 miljard gulden aan vakantieplezier. Binnenlandse reizigers besteedden gemiddeld 380 gulden per persoon, terwijl een vakantie in den vreemde 1.435 gulden per toerist kostte.

Een gek idee eigenlijk: elk jaar verlaten miljoenen mensen hun luxe huis en haard om tegen (forse) betaling elders een tijdje te verblijven. Dat moet efficiënter kunnen, bedacht de Groninger Renger de Ruiter ruim twintig jaar geleden toen hij vervroegd pensioneerde. In 1979 startte De Ruiter de Landelijke Organisatie Vakantie Woningruil (LOVW). Het ruilbedrijf telt inmiddels 10.000 leden en is aangesloten bij HomeLink International, een samenwerkingsverband dat vakantieruiladressen aanbiedt in zestig landen.

In 1981 breidde de LOVW uit met de Landelijke oppas Centrale (LOC). De gebundelde organisatie heet Holiday Link. Naast vakantiewoningruil kunnen leden er terecht voor een gratis vakantieoppas, een gratis oppasvakantie en voor logies-met-ontbijtadressen.

Wie zijn (tweede) woning internationaal ruilt, verwerft naast een vakantieverblijf extraatjes als lokale contacten, speelgoed voor de kinderen, beddengoed, huishoudelijke apparatuur, boeken, Cd's, fietsen en soms zelfs een boot of auto. Inschrijven bij LOVW kost 145 gulden per twaalf maanden. Voor dat bedrag staat iemands ruiladvertentie binnen een week op de internetsite van HomeLink International en is wereldwijd beschikbaar voor leden. De aanbieding komt daarnaast in het Holiday Exchange Book, de gids van HomeLink International met zo'n 11.000 ruiladressen voor mensen zonder Internet. De gids bestellen is optioneel en kost 25 gulden. De uitgave verschijnt in december. Daarna volgen tweemaandelijks aanvullingen. Wie zijn annonce wil opsieren met een kleurenfoto – ongeveer de helft van de woningruilers doet dat – betaalt 35 gulden extra. Een vakantiewoningruiler is dus jaarlijks minimaal 145 en maximaal 205 gulden kwijt voor zijn vakantieverblijven ongeacht aantal vakantiedagen en reisgenoten.

Gaat heel Nederland dus vakantiewoningruilen? En gaan we samen miljarden besparen? Nog niet. Veel mensen vinden ruilen eng. Er zitten vreemden op je bank en aan je audio-videoapparatuur. Statistisch gezien blijkt dit wantrouwen onzinnig. Een Amerikaans vakantiewoningruilechtpaar onderzocht de ervaringen van zeshonderd woningruilers. Vijfhonderd beoordeelden de verzorging van hun woning door hun ruilpartners als `uitstekend', negentig als `zeer goed', terwijl een enkeling sprak over `minder dan goede' zorg. De LOVW zelf noteerde over de 800 internationale ruilperioden van 1997 drie aanmerkingen.

Schadeverzekeringen bieden extra bescherming. Wereldwijd maakt het voor schadeuitkeringen uit inboedel- of opstalverzekeringen niet uit wie in een huis aa7nwezig is. Lukt claimen van een schade niet, dan kan een ruiler terugvallen op zijn aansprakelijkheidsverzekering. Zo zijn er twee uitkeringskansen. De LOVW adviseert daarnaast de speciale vakantiewoningruilverzekering in plaats van een normale reis- plus annuleringsverzekering. De kosten van een vervangend verblijf zijn dan gedekt als de beloofde woning onverhoopt niet beschikbaar komt, bijvoorbeeld omdat een ruilpartner ziek is. ,,Aan een gewone annuleringsverzekering heb je niets'', zegt De Ruiter, ,,want je kunt geen geld terugontvangen als je vakantie niets heeft gekost.'' Binnen Nederland is de premie voor een ruilpolis 22,50 gulden per week per gezin en in het buitenland 27,50 gulden. Voor dat bedrag zijn ook bagage, ziektekosten, geruilde fietsen, zeilplanken en rubberboten verzekerd. Blijft een schade toch onvergoed, dan kan het garantiefonds van Holiday Link uitkomst bieden. De Ruiter: ,,Leden betalen daarvoor geen premie. We reserveren steeds een stukje van de contributies voor onvoorziene omstandigheden.''

Al ruim een derde van de bij Holiday Link ingeschreven vakantiewoningruilers zoekt een ruilpartner via de internetsite www.holidaylink.com. Via een persoonlijk password kunnen leden er in diverse talen selecteren op bijvoorbeeld land, provincie en plaats, maar ook op aantal kamers, badkamers en afstand tot de zee. Een extra voordeel van internet-ruilen is dat je ruilpartner over e-mail beschikt. Dat versnelt en vergemakkelijkt het leggen van contacten. ,,Een ruilpartner vinden, lukt vrijwel altijd'', weet De Ruiter. ,,Vooral Amsterdam is gewild. Wie daar iets aanbiedt, kan tientallen reacties krijgen''.

Wie enthousiast raakt voor woningruilen, maar toch nog weifelt, verkeert in breed gezelschap. De informatiebrochure van de LOVW meldt dat `de aanvankelijk opgetogen gedachte over tijdelijke huisruil altijd plaatsmaakt voor een nerveus buikgevoel.' Persoonlijk contact blijkt die onrust vaak weg te nemen. Woningruilers in België en Nederland organiseren daarom vaak een kennismakingsbezoek vooraf. Is de afstand tussen de woningruilers groot, dan ontstaat vaak eerst een brief- of e-mail-wisseling, vaak met foto's, en later telefonisch contact. `De kennismaking verloopt bijna altijd goed', meldt de LOVW-folder. `De partners herkennen elkaars reserve en dat schept een band.' Duidelijke afspraken tussen de ruilpartners voorkomen voorts problemen.

Wie zijn woning toch niet durft uit te lenen, maar wel een goedkope en luxe vakantie wil vieren, kan bij Holiday Link terecht voor een oppasvakantie in Nederland en België. Veel mensen met huisdieren en/of dure vrijstaande huizen zien hun eigendom tijdens vakanties graag bewoond. Als er geen familie of buren beschikbaar zijn, kunnen ze via Holiday Link een gratis oppas, oppasgezin of oppasechtpaar – veel gepensioneerden doen mee – vinden. Zowel oppasvragers als -aanbieders kunnen zich voor 125 gulden per twaalf maanden bij LOC inschrijven. Men kan dan een jaar lang onbeperkt meedoen. Het inschrijfgeld is inclusief toezending op verzoek van een bijgewerkte lijst van oppasvragers- of aanbieders. ,,Oppassers komen soms in de prachtigste huizen'', weet de Ruiter. ,,Dat zijn fantastische vakanties.''

Informatie Holiday Link: www.holidaylink.com, (050) 313 24 24 (woningruil) (050) 313 35 35 (oppasvakantie)