`Asielzoekers' Big Brother in Wenen belaagd

De stemming binnen en buiten de Big-Brother-container voor `asielzoekers' bij de Weense opera wordt met de dag grimmiger. Gisteravond moest Christoph Schlingensief, de Duitse regisseur die het spel als project van de Wiener Festwochen opvoert, zijn asielzoekers spelende amateur-acteurs met taxi's in veiligheid brengen. Demonstranten van de inmiddels al bijna traditionele `donderdagavond-demo' tegen de regering van extreem-rechts en conservatieven klommen op het dak van de container en vernielden het bord waarop `Buitenlanders eruit' stond. Daarna besloten ze de asielzoekers te ,,bevrijden''. Omdat de container onder het gewicht van de jongeren dreigde te bezwijken, liet Schlingensief de bewoners naar buiten brengen. Schlingensief en zijn `asielzoekers' keerden na een kort uitstapje terug naar de container en zetten het spel voort dat tot zaterdag zal duren.

Schlingensiefs bewakers krijgen het steeds drukker. De discussies worden feller, er is een aanslag gepleegd, een man die met een mes in de hand de container wilde binnendringen werd overmeesterd en er werd een boterzuur-bom op het terrein gegooid. Opvallend is het verschil in discussiestijl tussen de generaties. Het zijn uitsluitend oudere mensen die razend worden.

Door al de commotie zijn de bewoners van de container angstig en geïrriteerd. Hitte en taalproblemen laten de spanningen binnen de container verder oplopen. Elfriede Jelinek, die woensdag op bezoek was, zei dat ze even bang was toen ze binnen zat. Zij besloot met de bewoners een poppenspel te schrijven en op te voeren. Ook Peter Sellars, wiens Geschichte vom Soldaten van Igor Strawinsky vanavond in première gaat, bezocht de container. Hij was enthousiast over Schlingensiefs idee en zei tegen de pers ,,Wij hebben zulke containers in Los Angeles, in Australië, in New York en in Brazilië nodig! Dit project moet op wereldtoernee en wel onmiddellijk!''