Dit is een artikel uit het NRC-archief

Beeldende kunst

Raedecker bij Turner Prize genomineerd

De Nederlandse kunstenaar Michael Raedecker is genomineerd voor de Britse Turner-prijs, de omstreden jaarlijkse prijs voor moderne beeldende kunst, die op 28 november in Londen wordt uitgereikt.

De gisteren bekendgemaakte short list van vier kunstenaars bevat slechts één Brit, schilder Glenn Brown. De twee andere genomineerden zijn de Japanse installatiebouwster Tomoko Takahashi en de Duitse `foto-artiest' Wolfgang Tillmans. Daarmee schetste de Tate, de museumgroep die de prijs sinds 1984 organiseert, meteen de controverse die de Turner-prijs dit jaar zal domineren: bestaat er wel zoiets als moderne Britse beeldende kunst? Nee, leek Sir Nicholas Serota, juryvoorzitter en algemeen directeur van de Tate, te zeggen. De selectie betekent niet dat Britse artiesten ,,onder de maat presteren'', maar erkent wel ,,dat onze cultuur een stuk rijker is dan de definitie dat een kunstenaar in dit land moet zijn geboren.''

In elk geval is het fenomeen van de Young British Artist dood, verklaarde Serota. De omstreden `school' van Britse kunstenaars – later bekend als `Britart' – bracht het establishment tot razernij en bezorgde `Circus Turner' jarenlang publiciteit. Zo won Damien Hirst in 1995 de prijs met een doorgezaagd kalf op sterk water. ,,Er zijn geen Young British Artists meer'', zei Serota. ,,Ze zijn nu eind 30 en begin 40, individuen die opgaan in hun eigen werk en niet langer in een beweging. De YBA's zullen beschouwd worden als een fenomeen van de jaren negentig en niet als iets wat zich voortzet in de 21ste eeuw.''

Raedecker, die borduursel en olieverf combineert, heeft een atelier in Londen en gold gisteren niet als favoriet. Brown, die onder meer klassieke portretten van Rembrandt en Van Gogh `naschildert', evenmin. Takahashi is de enige vrouw in de selectie, maar haar installaties van afval en oude sportartikelen roepen minder controverse op dan het beslapen bed van Tracey Emin, de favoriet van vorig jaar. Britse kunstcritici gaven gisteren `fotoartiest' Wolfgang Tillmans de meeste kans op de prijs van 20.000 pond (70.000 gulden), die vorig jaar werd gewonnen door videokunstenaar Steve McQueen.