Kritiek op acties Belgische politie

Belgische politici hebben de politie van Brussel gekritiseerd om het optreden tegen voetbalfans na de openingswedstrijd van Euro 2000 tussen België en Zweden. Volgens de politici van zowel regerings- als oppositiepartijen was sprake van een overreactie. Vooral het gebruik van traangas werd bekritiseerd. Tot zware incidenten kwam het niet. Volgens de Brusselse politie werden in totaal 48 personen administratief aangehouden en raakten 17 personen licht gewond.

De problemen ontstonden toen feestvierende Belgische voetbalfans naar de Grote Markt wilden gaan om de overwinning van hun team te vieren. De politie had het historische plein om veiligheidsredenen echter afgesloten. De Brusselse burgemeester De Donnea zei gisteren na alle kritiek te overwegen de Grote Markt morgenavond, na de wedstrijd België-Italië, wel open te houden.

Duizenden Belgische voetbalfans waren zaterdagavond naar het Brusselse centrum getrokken, waar ook veel Zweedse supporters zich zonder problemen in het feestgedruis mengden. Rond middernacht kwam de massaal aanwezige politie in actie om te verhinderen dat voetbalfans de Grote Markt zouden opgaan. Volgens een woordvoerder was het gebruikte traangas ,,heel licht''. Ook daarna heerste in het Brusselse centrum nog een tamelijk opgetogen sfeer. Rond twee uur 's nachts greep de politie opnieuw in. Burgemeester De Donnea zei zondag dat het ingrijpen nodig was, omdat een honderdtal ,,provocateurs'' zich onder de fans had gemengd.

Volgens de Waalse christen-democraten was met ,,een bazooka op een mug'' geschoten. De groene partijen, socialisten en Vlaamse christen-democraten hadden gelijkluidende kritiek.

In België werd afgelopen weekeinde een tiental personen aangehouden wegens het aanbieden van zwarte kaartjes voor diverse wedstrijden. Ook werden enkele Engelse hooligans teruggestuurd na tips van de Engelse politie.