Leven in een leugen

Jong zijn is een prachtige paradox: je wilt zo graag anders zijn, maar vervolgens sluit je je aan bij een groep die zich hetzelfde kleedt en van dezelfde muziek houdt. De angst om een meeloper te zijn is enorm, net zo groot als de illusie dat je echt anders bent dan anderen, want later wordt het geloof in rebellie helaas maar al te vaak verruild voor de kale werkelijkheid waarin de meeste mensen keurig in de pas lopen.

Burgerlijkheid was en is nog steeds de grootste vijand van jongeren, zo valt ook op te maken uit de RVU-serie Stamps. Hierin worden door middel van snel gemonteerde oneliners vijftien jongeren uit vijf subculturen geportretteerd, waarbij vooral opvalt hoe de geïnterviewden schijnbaar tegengestelde levenshoudingen verenigen. De hardcore punker annex Straight Edger drinkt niet, gebruikt geen drugs, is veganistisch, luistert naar bands als Earth Crisis en heeft geen losbandige seks, want ,,dat vervuilt het lichaam''. De reli gelooft in God zonder vaak naar de kerk te gaan, laat een kruis tatoeëren en heeft een tongpiercing.

Niet voor niets begint het programma met een winkelkarretje dat door de supermarkt raast en hier en daar een product uit de schappen haalt: de geportretteerde jongeren zijn eclectisch, en doen, zoals de reli zegt, ,,aan kerkelijk shoppen'' of leven zoals het hen het beste bevalt.

Toch zijn de jongeren uit de serie geen principeloze eendagsvliegen. Vooral de Straight Edgers hebben gebalde vuisten en rebelleren tegen de hedonistische consumptiemaatschappij waarin iedereen in slaap wordt gewiegd met Ikea en MacDonalds. ,,Wordt even wakker: je leeft wel in zo'n mooi wereldje, maar je moet gewoon om je heen kijken en dan zie je dat het één gigantische leugen is'', zegt een van hen fel.

Een hiphopper, die van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat omringd is met muziek, heeft als levensmotto een zinsnede uit een rap: ,,Life is parallel to hell, but I must maintain.'' ,,Boksen zonder geweld, maar met woorden'', noemt een andere, even verbaal begaafde hiphopper zijn raps. Voor hen is muziek geen escapistisch genot, maar een wapen om de ellende aan te kunnen.

De buitenwereld heeft traditiegetrouw zijn oordeel snel klaar, ondervinden vooral de Gothics, die door hun witgepoederde gezichten en zwarte gewaden worden nagestaard door de rijtjeshuizenbewoners. De Gothics ontstonden ten tijde van de New Wave, en lijken tussen alle hippe skaters en Tekno's een relikwie uit het verleden, maar zo denken ze er zelf niet over: Gothic ben je niet voor even, dat ben je voor je hele leven.

Ook de geïnterviewde nerd, in het Nederlands vertaald met de geuzennaam `nurt', is overtuigd van zijn levenswijze: ,,Zolang er computers bestaan, ben ik nurt.'' Hun leven lijkt het meest ontspannen: met de pc in de tuin een beetje chatten, cyberseksen en een pizzaatje eten, maar een vriendin zit er meestal niet in, ,,dat kost te veel vrijheid''.

Want vrijheid, dat is één ding dat duidelijk wordt uit Stamps, is het hoogste goed, waarbij de vreselijk cynisch-volwassen gedachte zich opdringt hoe lang het zal duren voordat de realiteitszin hun idealen doorkruist.

Stamps, Ned.3, maandag t/m donderdag, 19.27-19.56u.