De woestijn leeft

Wie heel vroeger een personal computer kocht, toen er nog geen Windows waren en Apple de Mac nog moest uitvinden, kwam thuis met een harde schijf die woest en ledig was als de aarde op de eerste dag van de schepping. Was hij alvast door de leverancier geformatteerd, dan was er licht en waren de wateren gescheiden, maar de rest van het scheppingswerk werd aan de koper overgelaten. Dat kon ook best, zelfs als die koper geen doorgewinterde computerkenner was, want aan een schijf van tien, twintig of veertig megabyte viel behalve een keer formatteren met het lastige FDisk (sorry, Applemensen, het is PC-dag vandaag) toch niet veel te sleutelen. Reservekopieën waren best op floppy's bij te houden, het was achteraf bezien allemaal bijna kinderachtig overzichtelijk.

Dat is nu wel anders. Harde schijven zijn honderd tot wel duizend keer zo groot geworden en ze worden afgeleverd met enorme aantallen bestanden in tientallen mappen erop. Wie op zijn gloednieuwe apparaat voor het eerst de harde schijf bekijkt, wordt geconfronteerd met een duizelingwekkende kerstboom van mappen voor delen van Windows en andere programma's, waartussen ergens een bescheiden plaatsje gereserveerd is voor datgene waar het echt om gaat: uw documenten. Vaak is de schijf ook op een ogenschijnlijk willekeurige manier in stukken, partities, verdeeld, zodat er meerdere `logische' schijven zijn: het eerste stuk van die ene disk ziet u als station C:, het tweede als station D:, en misschien is er nog wel een derde partitie die voor station E: speelt voordat u bij de cd-rom bent aangekomen, die dan F: heet. Van een lege woestijn is de harde schijf een onherbergzame jungle geworden vol zandduinen en scherpe bergruggen die het uitzicht benemen. Soms zijn er zelfs stukken harde schijf die helemaal nergens bijhoren. Ze zijn er, maar omdat u ze niet kunt zien of bereiken zijn ze onbruikbaar.

De kans dat wat de leverancier voor u bedacht heeft ook werkelijk de meest praktische indeling is, blijkt in de praktijk maar klein. Dat alleen al is reden om de boel eens goed op te schudden en op een overzichtelijke manier te ordenen. Maar hoe doe je dat? Met het aloude programma FDisk kun je weliswaar een schijf opnieuw en anders indelen, maar alles wat erop staat ben je wel kwijt. Windows en alle programma's moeten opnieuw geïnstalleerd worden, uw eigen bestanden blijven alleen gespaard als u er een nette reservekopie van heeft op flop of tape. Het is een hoop riskant gedoe, dus nemen de meesten de gegeven indeling maar voor lief.

Maar dat hoeft niet meer, want er is een uitstekend programma waarmee een harde schijf naar hartelust opnieuw ingedeeld kan worden zonder dat er ook maar iets verloren gaat: Partition Magic. U kunt er onder meer partities mee groter en kleiner maken, hun volgorde veranderen, nieuwe partities maken en overbodige partities wegdoen, en onbenutte, want nergens bijhorende schijfruimte aan een of andere partitie toevoegen en zo bereikbaar maken. Dat alles kan zonder dat er ook maar één bitje verloren gaat, en zonder idiote tijdsinvesteringen. De woestijn leeft!

Partition Magic geeft mogelijkheden die nuttiger zijn dan u op het eerste gezicht zou vermoeden. Uw computer kan er niet alleen een stuk overzichtelijker, maar ook heel wat betrouwbaarder van worden. Bedenk om te beginnen dat zo'n PC eigenlijk in elkaar zit als een traditionele fabriek. Er is een machinekamer die Windows heet. Die machinekamer zorgt ervoor dat er door de hele fabriek heen aandrijving beschikbaar is voor alle productiemachines. Die machines, op hun beurt, zijn de toepassingen waarmee u uw documenten, de producten, maakt. En dan zijn er die producten zelf, natuurlijk. In elke behoorlijke moderne fabriek zijn die drie afdelingen strikt gescheiden. De machinekamer zit in de kelder, hij is het exclusieve domein van oliemannen en onderhoudsmonteurs. Daarboven, in de productiehallen, staan de machines. Eromheen de loodsen met grondstoffen, halffabrikaten en kant en klare producten, klaar voor verzending.

Zo niet de doorsnee PC. Die lijkt meer op een vroegmiddeleeuwse keuterboerderij, waar de kippen, varkens en geiten rond de haard en de beerput tussen de mensen door leven, naast het opgetaste hooi voor de winter. Een onoverzichtelijke, ziekmakende zooi. Want net als bij het middeleeuwse 'alles in één bed' is het gebruikelijke `alles op schijf C:' niet alleen onoverzichtelijk maar ook riskant. Zodra er bijvoorbeeld een bootsector-virusje langsfietst kunt u uw harde schijf opnieuw formatteren en bent u en passant al uw kostbare gegevens kwijt, om nog maar niet te spreken van de onverklaarbare Windows-problemen die de vlotte helpdeskmedewerker doen uitroepen dat u maar beter uw schijf kunt formatteren en alles opnieuw installeren.

Met Partition Magic kunt u uw PC in een uurtje of twee van de middeleeuwen naar de eenentwintigste eeuw brengen, met een aparte, kleine machinekamer waar alleen het besturingssysteem inzit, een productieafdeling waar alleen de nauwelijks veranderende programmabestanden staan, en een of meer nette aparte voorraadloodsen voor uw documenten. Al die programmamappen zijn dan uit het zicht, en gaat er met Windows of het bootrecord iets mis, dan hoeft u alleen maar de machinekamer opnieuw in te richten. Zowel de overige programma's als uw gegevens blijven veilig buiten schot.

Het werkt door allereerst voor de juiste partities te zorgen, iets wat met Partition Magic een heel gemakkelijk te begrijpen proces is. Station C: wordt de machinekamer voor Windows, daarachter voegt u een partitie D: voor de programma's en E: voor gegevens toe. Vervolgens verplaatst u gewoon met behulp van de verkenner al uw gegevens naar station E:. Nu moeten alle programma's behalve de harde Windows-kern nog van C: naar D:. Dat kan niet `met de hand', maar het gaat prima met het programma Magic Mover, dat onderdeel is van Partition Magic. Daarna maakt u de veel te grote machinekamer op maat, zo dat er pakweg 100MB vrije ruimte in overblijft. De rest van de vrije ruimte verdeelt u over productiehal D: en documentenloods E:. Denk erom: het werkt prima, maar maak absoluut een reservekopie voordat u eraan begint, en neem de tijd ervoor.