Tweede Kamer wil vluchteling in eigen regio laten opvangen

Staatssecretaris Cohen (Justitie) moet bij de EU en de VN gaan pleiten voor opvang van vluchtelingen in de regio van hun eigen land. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zou daar zorg voor moeten dragen. Als deze organisatie hun status van vluchteling heeft vastgesteld zouden zij eventueel voor verdere opvang naar een land in het Westen kunnen.

De Tweede Kamer vroeg Cohen hier gisteren om op initiatief van het Kamerlid Rouvoet (RPF). Alleen GroenLinks is tegen, zo bleek gisteren bij afronding van het debat over de nieuwe Vreemdelingenwet. Cohen raakte deze week bij de behandeling van die wet geen moment in de problemen. Nadat de Kamer veertien uur aan het woord was geweest begon de staatssecretaris gisteren aan een bijna zeven uur durend antwoord. Maar Cohen wist zich vorige week al verzekerd van een ruime meerderheid voor de wet. Gisteren bleek dat alleen GroenLinks en SP tegen zullen stemmen. Cohen toonde gisteren, net als eerder, grote aarzelingen bij de opdracht om te pleiten voor opvang van vluchtelingen in de eigen regio. Hij vreest dat voor die regionale opvang het vijftig jaar oude VN-vluchtelingenverdrag moet worden gewijzigd. Daarnaast is hij bang dat dan het beleid van EU-landen ,,helemaal de andere kant opvalt'' en dat straks geen land meer verantwoordelijkheid wil nemen voor de opvang van vluchtelingen.