Schaf de beeldende kunst af

Beeldende kunst is heden ten dage zo etherisch, dat ze vrijwel onzichtbaar wordt. Moderne kunstenaars vinden hun leven interessanter dan de kunst. Maar een toiletjuf spelen of een onopgemaakt bed tonen is geen kunst, vindt Cornel Bierens. Gemakzucht en lusteloosheid overheersen, waar kunst vorm nodig heeft, kleur, substantie, kortom ambachtelijkheid. Om dat te leren zou de beeldende kunst een tijd moeten onderduiken in het echte leven, in de leer gaan bij de toegepaste kunst. Alleen na tijdelijk afgeschaft te zijn, maakt de kunst kans op nieuw leven. Voor de jaarlijkse essaywedstrijd nodigt het Cultureel Supplement zijn lezers uit hierop te reageren, in een essay van maximaal 1.500 woorden.

Het beste essay wordt beloond met een geldbedrag van ƒ1750. De inzendingen zullen worden beoordeeld door Cornel Bierens, kunstcriticus en publicist, Joyce Roodnat, chef kunst NRC Handelsblad en Paul Steenhuis en Marianne Vermeijden, redacteuren van NRC Handelsblad. De uiterste inleverdatum is 1 juli 2000.

Inzendingen o.v.v. CS Essay sturen naar NRC Handelsblad/Cultureel Supplement, Paleisstraat 1, 1012 RB Amsterdam. Of per e-mail: essay@nrc.nl

Het winnende essay zal in de tweede helft van juli in het CS gepubliceerd worden.