Mugabe wil alle blanke boeren weg

De Zimbabweaanse president, Robert Mugabe, heeft gisteren gezegd dat het doel van zijn regering de uiteindelijke onteigening van alle blanke boeren in het land is.

Vorige week maakte de regering een lijst van 804 boerderijen bekend die na de verkiezingen van 24 en 25 juni zullen worden geconfisqueerd. Maar dat is nog maar het begin. ,,Wij hebben al ons land op het oog'', zei Mugabe op een verkiezingsbijeenkomst van zijn regerende partij Zanu-PF.

Mugabe zei te betreuren dat hij zich als guerrillaleider eind jaren zeventig liet verleiden tot onderhandelingen met de blanke minderheidsregering van Ian Smith, in plaats van door te vechten. ,,Wellicht hebben we toen een fout gemaakt door de strijd niet in de loopgraven te beslissen. (..) Dan zaten we nu waarschijnlijk niet opgescheept met de huidige problemen'', verklaarde een opgewonden president. Hij prees de Bond van Oorlogsveteranen die meer dan duizend boerderijen heeft bezet sinds de Zimbabweaanse kiezers in februari een nieuwe grondwet verwierpen waarin confiscatie van de boerderijen was opgenomen.

Zimbabwe telt bijna 5.000 blanke boeren, van wie de meesten afstammelingen zijn van Britten en Zuid-Afrikanen die eind negentiende en begin twintigste eeuw naar wat toen Rhodesië heette trokken. Het standpunt van president Mugabe en zijn partij is dat het land destijds werd gestolen van de zwarten en daarom moet worden teruggeven zonder financiële compensatie. Als er blanke boeren in het land mogen blijven, is dat alleen dankzij ,,de wil, de wens of de liefdadigheid'' van het volk, zo liet Mugabe gisteren weten.

De belangrijkste oppositiepartij, de Beweging voor Democratische Verandering (MDC) heeft sterk afwijzend op de woorden van Mugabe gereageerd. De beweging is fel tegen de boerderijbezettingen die gepaard gingen met een golf van politiek geweld, dat met name tegen de MDC is gericht. Tot nu kwamen zeker dertig mensen om het leven, van wie de meesten aanhangers waren van de oppositie. ,,Het is volkomen belachelijk om boeven (de veteranen, red.) te bedanken voor wat ze hebben gedaan, reageerde de secretaris-generaal van de MDC, Welshman Ncube, verontwaardigd. ,,Vrouwen zijn verkracht, huizen verbrand, onderwijzers gevlucht.''

De MDC, geleid door vakbondsleider Morgan Tsvangirai, vormt de eerste serieuze bedreiging voor het autocratisch bewind van Robert Mugabe die sinds 1980 aan de macht is. Maar er bestaat grote bezorgdheid over het eerlijke verloop van verkiezingen eind deze maand. De onafhankelijke Internationale Hulpraad voor Slachtoffers van Marteling, een Deense instelling, maakte gisteren na onderzoek bekend bewijzen te hebben voor ,,fysieke en geestelijke marteling' in Zimbabwe, uitgevoerd door leden van de Zanu-PF en de oorlogsveteranen.