Oranje

Bondscoach Rijkaard maakte deze week zijn selectie bekend voor Euro 2000. Hoe moet Nederland gaan spelen?

Oranje?

Arnold Mühren, oud-international, Europees kampioen in 1988: ,,Ik ben voorstander van een systeem met buitenspelers. Voorin kies ik voor Overmars op rechts, Kluivert in de spits, Zenden op links. Middenvelders hebben we genoeg, al zie ik op rechts problemen. Ronald de Boer zal daar wel spelen, als hij fit is. Achterin geeft Rijkaard het vertrouwen aan de bekende spelers. Ik hoop op Numan als linksback. Normaal gesproken wordt Oranje kampioen.''

Hans Kraaij senior, voetbalanalist en oud-international: ,,Ik opteer voor een 4-4-2 systeem naar Engels model, met twee hangende buitenspelers. Nederland moet spelen zoals Manchester United, met twee centrale middenvelders naast elkaar. Voorin geef ik Bergkamp en Kluivert nog een kans, maar dan moeten ze wél wat laten zien. Nederland heeft een sterke selectie, het maakt niet uit wie de nummers 17 tot en met 22 zijn. Oranje kan Europees kampioen worden, maar dan moet de ploeg beter spelen dan in de voorbereiding. Rijkaard heeft zijn basisteam voor negentig procent in zijn hoofd zitten, veel veranderingen brengt hij niet meer aan.''

Sef Vergoossen, trainer van Roda JC: ,,Ik had graag Van Nistelrooij met Kluivert in een systeem met twee spitsen gezien. Nu zal Kluivert wel aan Bergkamp worden gekoppeld. Op de positie van rechtshalf zet ik Ronald de Boer. Wie de finale spelen? Tsjechië en Nederland. Oranje wint.''

Morten Olsen, oud-trainer van Ajax, oud-international en toekomstig bondscoach van Denemarken: ,,Rijkaard heeft een sterke selectie. Waarschijnlijk gaat Nederland verschillende systemen spelen en niet vasthouden aan een 4-4-2-formatie. Rijkaard begint met Bergkamp en Kluivert in de spits, gesecondeerd door twee hangende buitenspelers. Zelf zou ik Overmars op rechts zetten, Zenden op links. Denemarken is een hecht collectief dat goede en slechte momenten kent. Het is een gevaarlijke outsider, al is Nederland normaal gesproken sterker.''

Theo de Jong, oud-international, finalist WK '74: ,,Ik kijk niet op van de afvallers, Nederland heeft een sterke ploeg. Ik zou spelen met een 4-4-2 systeem, met Bergkamp en Kluivert in de spits. Ronald de Boer als rechtshalf. Centraal op het middenveld zou ik Cocu of Seedorf naast Davids zetten. Seedorf is fysiek sterk, Cocu allround. Het EK wordt lastig, Oranje zit in een zware poule. Toch zie ik Nederland in de finale.''

George Knobel, oud-bondscoach, derde op EK '76: ,,Nederland heeft altijd grote successen geboekt door met drie spitsen te spelen. Waarom doen we dat niet weer? We hebben er de spelers voor. Rijkaard zal niet steeds hetzelfde systeem spelen, hij past zich aan de tegenstander aan. Nederland zit op het EK in een vervelende poule, ik zie Tsjechië of Frankrijk de finale halen.''