SPAANSE RIJST MET KIP

Dit rijstgerecht wordt gemaakt met Spaanse rijst, verkrijgbaar bij Spaanse, Marokaanse en Turkse winkels. Spaanse rijst is een rondkorrelige rijstsoort die echter minder vocht absorbeert dan de Italiaanse rondkorrelige soorten. Hoewel voor de bereiding van dit gerecht de pilaff-methode wordt gevolgd, zal de rijst toch altijd een beetje plakkerig blijven vanwege het karakter van de korrel. Vermengd met kip en pikante chorizo heeft dit rijstgerecht het voorkomen van een paella, al zou ik niet durven beweren dat het een paella is. Bereiding: Hak de drumsticks elk in 2 tot 3 stukken. Snijd paprika en tomaat in smalle repen en in korte stukjes. Verwijder het vliesje en zonodig de groene kern van de knoflookhelften; snijd de knoflook fijn. Schraap desgewenst de zaadjes uit de Spaanse peper en snijd hem in smalle reepjes. Haal het blad van de peterselie en snijd stelen en blad apart fijn. Verhit de olie in een ruime hapjespan (met anti aanbaklaag) en braad daarin de stukken kip rondom aan tot ze een kleurtje krijgen, temper het vuur en bak de kip nog 5-7 minuten. Neem de kip uit de pan. Fruit in de resterende olie al roerend ui, paprika, knoflook, Spaanse peper en peterseliestelen op halfhoog vuur gedurende 4-5 min. Voeg de stukjes tomaat toe, fruit ze even mee, draai het vuur lager en stoof alles 4-5 min. in gesloten pan op laag vuur. Roer dan de rijst erdoor, draai het vuur hoger en blus de pan af met de sherry. Laat deze vrijwel inkoken en roer er dan bouillon, chorizo, paprikapoeder en zout door. Leg de stukken kip in de rijst, doe het deksel op de pan en laat alles 15-20 min. op laag vuur garen. Controleer na een kwartier of het vocht is geabsorbeerd en laat de rijst de laatste 5 min. zonder deksel garen. Proef op zout en roer tot slot het peterselieblad erdoor. Laat de rijst van het vuur af enkele minuten rusten onder een dubbelgevouwen theedoek alvorens te serveren.