Travolta als alien met vieze nagels

Af en toe is het maar goed dat je je een film nooit precies kunt herinneren, zoals je gelukkig ook niet meer echt kunt oproepen hoe het is om over te geven. Battlefield Earth is zo'n film, een sadistisch sciencefictionspektakel over het jaar 3000, waarin tweeëneenhalve meter lange buitenaardse wezens de aarde hebben overgenomen en al duizend jaar als een wingewest exploiteren. Nieuw is alleen de volledige overgave aan wreedheid, stupiditeit en ongeloofwaardigheid. De afstammelingen van de paar mensen die de nucleaire oorlog met de Psychlo's hebben overleefd dienen hen als slaven of hebben zich teruggetrokken in grotten in afgelegen bergen waar ze de prehistorie opnieuw hebben uitgevonden. Een van deze `mens-beesten', een bijzonder slim exemplaar, weet als ook hij gevangen is genomen, de slaven tot een opstand aan te zetten, waarbij op miraculeuze wijze de techniek uit het jaar 2000 te hulp komt. Het Witte Huis is een ruïne, maar de F-16's vliegen nog steeds en met nog wat andere ouderwetse technologische hoogstandje slagen de mensbeesten in totale vergelding.

De hoofdrol in Battlefield Earth wordt gespeeld door een bijna onherkenbare John Travolta, die als baas van de Psychlo's een van de goorste monsters uit de sf-geschiedenis mag spelen; zelfs het kankergezwel met tandjes uit Alien is een schoonheid vergeleken met Travolta's Psychlo met zijn gele ogen, rotte tanden, vieze nagels en vervilte haren.

Travolta is ook een van de producenten van de film, die is gebaseerd op de honderden pagina's tellende, gelijknamige bestseller uit 1980 van L. Ron Hubbard, de oprichter van Scientology. Travolta is een bekend lid van deze sekte, die in Hollywood meer aanhangers heeft. Maar met Scientology valt de film de kijker niet lastig. Battlefield Earth, waaraan ook nog Forest Whitaker als Travolta's even smerige assistent en Barry Pepper als de koene held meedoen, is geheel op eigen kracht vervelend.

Battlefield Earth. Regie: Roger Christian. Met: John Travolta, Barry Pepper, Forest Whitaker, Kim Coates, Richard Tyson, Sabina Karsenti. In: 24 theaters.

    • Bianca Stigter