Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Gesprek met advocate Britta Böhler die een boek schreef over de Koerdische ver- zetsleider Öcalan. Ook een reportage over het Centraal Bureau Fondsenwerving en het functioneren van fondsenwervende organisaties. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Uitgebreid portret van de zoon van Hitler-architect Albert Speer die eveneens architect is. Dit naar aanleiding van de wereldtentoonstelling Expo 2000 in Hannover waarvan Speer de planoloog is. Aan hem o.a. de vraag hoe het is met een belaste naam uit verleden te leven. Ned.1, 20.23-20.57u.

Nova. O.a. aandacht voor de getuigenis van oud-minister van Defensie J. Voorhoeve in de verhoren van de commissie-Bakker in de Tweede Kamer. In de serie over het komende voetbal- kampioenschap gaat het over het `explosieve gedrag' van de spelers na het maken van een doelpunt. Ned.3, 22.29-22.59u.

DOCUMENTAIRES

Wijk in aanbouw. Derde aflevering in een serie over de Zwolse wijk Stadshagen portretteert ambtenaren van gemeentelijke diensten die zich bezighouden met het bedenken en uitvoeren van de wijk. Ned.3, 19.30-20.00u.

Black Britain special: African rebel Bernie Grant 1944-2000. Bernie Grant was een van Engelands meest controversiële politici. Hoewel aanvankelijk beschimpt werd hij later als inspiratie voor de zwarte gemeenschap gezien. BBC2, 20.30-21.00u.

Praxis – Das Gesundheitsmagazin. Live vanaf Expo 2000 in Hannover operaties met de computer en robots en een blik in de toekomst van de geneeskunde. ZDF, 21.00-21.45u.

The secret life of crocodiles. Over zoutwaterkrokodillen en hun vermogen om te herstellen van de meest afschuwelijke verwondingen. BBC1, 21.00-21.50u.

Superstructures: The World's biggest oil platform. Over de bouw van het Hibernia-boorplatform in de Noordzee. De pompinstallatie is hoger dan een wolkenkrabber en negen keer zo zwaar als een vliegdekschip en pompt per dag een hoeveelheid olie op waarmee bijna een miljoen vaten gevuld kunnen worden. Discovery, 21.00-22.00u.

Löcher, Luxus, Luftgeschäfte. Aandacht voor de miljardenzwendel van het Duitse bedrijf Flowtex, waar nieuwe grondboormethodes werden `verkocht' zonder dat er boormachines aanwezig waren. De eigenaren hebben ondernemers en bankiers voor miljarden opgelicht. ARD, 21.45-22.30u.

Danger: Quicksand. Drijfzand komt vaker voor dat over het algemeen wordt aangenomen en er valt eenmaal in de blubber, nauwelijks aan te ontsnappen. In deze film komen overlevenden en getuigen van de verstikkende kracht van drijfzand aan het woord. NGC, 22.00-23.00u.

Brits – The secret war. Slot van een serie over de perikelen in Noord-Ierland. Aan het eind van de jaren '80 werden de activiteiten van de IRA een halt toegeroepen door de geheime dienst. BBC2, 22.30-23.20u.

Werelden: In de wolken. In deze documentaire vier jongeren die wel eens blowen of een XTC-pilletje slikken. Ze vertellen wat het effect is van de verschillende middelen en wegen de voor- en nadelen af. Hun ouders maken zich zonder uitzondering zorgen over het drugsgebruik, maar gaan er verschillend mee om. Ned.1, 22.37-22.32u.

Jesus auf der Reeperbahn. Reportage over Winfried Glöckner, pastoor van St. Pauli, de rosse buurt van Hamburg. Hij ontfermt zich over prostituées, drugsgebruikers en daklozen. ZDF, 23.00-23.30u.

PRAATPROGRAMMA

Het blauwe licht. Presentator Jeroen Pauw en essayist Paul Scheffer praten in deze laatste uitzending met de presentatoren van het programma Anil Ramdas en Stephan Sanders. Zie ook artikel Henk van Gelder. Ned.3, 20.00-20.35u.

Hardtalk. Interview met de Bosnische overlevende Kemal Pervanic van het concentratiekamp Omarska over zijn boek The Killing Days. BBC World, 20.30-21.00u.

Rémi praat laat. Laatste aflevering van het seizoen met o.a. de atleet Troy Douglas die is vrijgesproken van dopinggebruik en een discussie tussen een voor- en een tegenstander over de opvatting dat Nederland te veel inwoners heeft. RTL5, 22.15-22.45u.

Tussen hemel en aarde. De Vlaamse zanger Raymond van het Groenewoud praat o.a. over zijn jeugd en de twee jaar die hij als kind in Amsterdam doorbracht. Ned.1, 23.32-0.06u.

Zeugen des Jahrhunderts. Gesprek met Wolf-Rüdiger Schmidt, natuurwetenschapper en directeur van het Max Plank-Instituut voor experimentele geneeskunde in Göttingen. Zij onderzoekswerk richt zich vooral op chemie en biochemie. ZDF, 0.45-1.45u.

SPORT

Voetbal. Rechtstreeks verslag van de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen de Zwitserse club Servette. TV2, 20.20-22.30u.

KUNST

NPS Cultuurprijs. In deze voorlaatste aflevering presenteren zich performer Marco Gerris, beeldend kunstenaar Rob Johannesma en de mode-ontwerpers Rozema & Teunissen. Ned.3, 21.00-21.48u.

Papier und Passion – Marcel Reich-Ranicki. Portret van Duitslands meest gelezen en gevreesde literatuurrecensent, de bijna 80-jarige Marcel Reich-Ranicki. Hij is ook presentator van ZDF-programma Das Literarische Quartett. ARD, 23.00-23.45u.

JEUGDPROGRAMMA

Knoop in je zakdoek. Centraal in de uitzending staat het belang van het hebben van een vertrouwenspersoon. Iemand waarmee je kunt praten als je problemen hebt. De zanger Lee Towers zingt in een circustent met verstandelijk gehandicapten ter illustratie zijn lied You'll never walk alone. TV2, 19.30-19.50u.

FILM

About Last Night... (Edward Zwick, 1986, VS). Behaagzuchtige, op tienerpubliek afgestemde verfilming van David Mamet's theaterstuk `Sexual Perversity in Chicago'. Rob Lowe en Demi Moore proberen een geregeld bestaan als samenwonenden op te bouwen. Lukt niet echt. Net5, 20.30-22.35u., met reclame.

First Blood (Ted Kotcheff, 1982, VS). Eerste film in Sylvester Stallone's veelbesproken Rambo-serie. Zie Film-vooraf. SBS6, 20.30-22.15u., met reclame.

. Bright Lights, Big City (James Bridges, 1988, VS). Zie Film-vooraf. Veronica, 20.30-22.30u., met reclame.

. The Deer Hunter (Michael Cimino, 1978, VS). Beroemde, met Oscars bekroonde Amerikaanse Heimatfilm en de meest controversiële film van 1978 vanwege Cimino's naïeve vertekening van de oorlog in Vietnam, waar de Amerikanen louter slachtoffer zouden zijn geweest. Vriendschap is het hoofdmotief van deze epische trilogie over drie arbeiders uit een staalfabrieksstadje in Pennsylvania, voor, tijdens en na hun vrijwillige diensttijd in Vietnam. Met Robert de Niro, John Savage, Christopher Walken, Meryl Streep. Canvas, 20.55-0.05u.

Terminator 2: Judgement Day (James Cameron, 1991, VS). Peperduur vervolg op sciencefiction-thriller drijft op weergaloze speciale effecten. Cyborg Arnold Schwarzenegger neemt het op tegen de geavanceerde T-1000, een grote plas kwik die iedere gedaante kan aannemen. BBC1, 22.30-1.00u.

La raison d'état (André Cayatte, 1977, Frankrijk/Italië). Politieke thriller over illegale wapenleveranties. Met Jean Yanne, Monica Vitti, Michel Bouquet. ARD, 0.55-2.25u., tweetalig.

The Day of the Triffids (Steve Sekely, 1963, Engeland). Verdienstelijke verfilming van sciencefiction-roman van John Wyndham. Een ieder verblindende meteorietenregen leidt tot een invasie van mensetende planten. Met Howard Keel. BBC1, 1.50-3.25u.