Selectie Musea

Apen

In het land van de farao's werden apen vereerd als verschijningen van god op aarde en op de expositie Apen in het oude Egypte in het Allard Pierson Museum is op tal van afbeeldingen te zien hoe groot de rol van het `heilig' diertje een paar duizend jaar in Egypte geweest is. Eigenlijk dankt de tentoonstelling haar bestaan aan het onderzoek dat de Amsterdamse viroloog en aidsonderzoeker Jaap Goudsmit, die in 1996 op zoek ging naar het DNA van apenmummies in Noord-Saqqara. Helaas voor Goudsmit was door het mummificatieproces het DNA vernietigd, maar dankzij zijn onderzoek weten we nu dat de Egyptenaren niet alleen bavianen, maar ook groene meerkatten en berberapem mummificeerden en daarmee leverde Goudsmit toch weer een belangrijke bijdrage aan de Egyptologie.

Apen in het oude Egypte t/m 29 okt in het Allard Pierson Museum, Oude Turfmarkt 127, Amsterdam. Di t/m vr 10-17u, za en zo 13-17u.

Tracey Moffat

De foto die bij de entree van Tracey Moffatts overzichtstentoonstelling in het Gemeentemuseum Helmond hangt, lijkt zo uit het familie-album van de kunstenaar gerukt. Hij stamt uit 1973 en toont een verkleedpartijtje in de tuin van Moffatts ouderlijk huis in Brisbane, Australië. Een kwart eeuw later drukte Moffatt de foto opnieuw af en gaf hem de titel Backyard Series (1998). Tot de serie horen verder nog een portret van een als rockzanger verkleed meisje en van een gemaskerd kind dat de held uit de destijds populaire film Planet of the Apes imiteert. Ze verenigen de thema's die aan de basis liggen van alle werken van Moffatt: haar ongelukkige jeugd als geadopteerd kind van Aboriginal-afkomst in een blank arbeidersgezin, haar fascinatie voor populaire cultuur (muziek, films en televisie) en haar voorliefde voor maskerades. Met acht fotoseries en vier films geeft de tentoonstelling een vrijwel volledig overzicht van Moffatts oeuvre, dat in korte tijd razend populair geworden is.

Tracey Moffatt t/m 25 juni in het Gemeentemuseum Helmond, Kasteelplein 1, Helmond. Di t/m vr 10-17u, za en zo 14-17u.

Breien

Wie breien verfoeit of deze vorm van handwerken associeert met tuttigheid, moet beslist naar het Textielmuseum in Tilburg. Daar is op de tentoonstelling Steekje Los? breikunst te zien van maar liefst 88 Britse en Nederlandse ontwerpers. Bij breien moeten we allang niet meer denken aan dikke truien, sjaals en sokken. In het Textielmuseum zijn gebreide sieraden, meubels, tassen, schoenen, lampen, jurken en zelfs een theeservies te zien. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het valt met breipennen te verwezenlijken.

T/m 27 aug in het Nederlands Textielmuseum, Goirkestraat 96, Tilburg. Di t/m vr 10-17u, za/zo 12-17u. Eerste en Tweede Pinksterdag gesloten.

Michelangelo

Nog niet zo lang geleden toonde het Teylers Museum op een even ouderwetse als charmante manier tekeningen in de vaste opstelling. Ze hingen in vitrines met gordijntjes die je zelf kon wegschuiven.

Inmiddels beschikt Teylers allang over een aparte zaal voor licht- en klimaatgevoelige prent- en tekenkunst, waar nu de nieuwe tentoonstelling, De eeuw van Michelangelo, met Italiaanse tekenkunst van de vijftiende en zestiende eeuw uit de eigen collectie wordt getoond. Veel tekeningen van belangrijke kunstenaars als Titiaan, Correggio en Rafael, zijn studies: schetsen voor figuren, motieven of hele composities die, soms aanwijsbaar, gebruikt zijn in schilderijen of wandschilderingen. Ook worden bladen getoond, die klaarblijkelijk niet met het oog op een specifiek groter project zijn getekend. Zulke tekeningen met afzonderlijke figuren, draperieën of losse ledematen konden door de schilder in zijn atelier in verschillende werken worden gebruikt. De maar liefst negen tekeningen die aan Michelangelo worden toegeschreven, vallen in deze categorie.

De eeuw van Michelangelo; Italiaanse tekeningen uit de Renaissance afkomstig uit Teylers Museum t/m 18 juni in het Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Di-za 10-17u zo 12-17u

De Glorie van de Gouden Eeuw

Ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan presenteert het Rijksmuseum in een reeks meesterwerken een overzicht van de Nederlandse kunst uit de 17de eeuw. Alle belangrijke kunstenaars uit deze periode zijn met ten minste één karakteristiek werk vertegenwoordigd, o.a. meesters zoals Frans Hals, Rembrandt, Ruisdael, Steen en Vermeer.

Het is een mooie en omvangrijke tentoonstelling, die eigenlijk te groot is om in één bezoek te consumeren. De kwaliteit van de stukken is zo hoog dat wie voor de 140 schilderijen, 60 beelden en voorwerpen van toegepaste kunst en de 100 prenten en tekeningen, per stuk ook maar één minuut reserveert, toch al gauw vijf uur in de weer is.

De Glorie van de Gouden Eeuw. Nederlandse kunst uit de 17de eeuw, t/m 16 juli in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. dag. 10-17u.

En verder

Japanse verwondering: Shiba Kôkan 1747-1818. Kunstenaar in de ban van het Westen t/m 4 juni in het Amsterdams Historisch Museum, Nieuwezijds Voorburgwal 259. Ma t/m vr 10-17u, za en zo 11-17u; Anton Corbijn, 25 jaar WERK t/m 25 juni in het Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen. Di t/m zo 10-17u; Theo van Doesburg, architect, schilder, dichter in het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 1, Utrecht. Di t/m zo 11-17u en in het Kröller-Müller Museum te Otterlo. Di-zo 10-17u. Beide exposities t/m 18 juni. De Madonna's van Jan van Scorel t/m 2 juli in het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Di-zo 11-17u; Leven in een verzameling, toegepaste kunst 1890-1940: Collectie Meentwijck t/m 12 juni in het Singermuseum, Oude Drift 1, Laren. Di t/m za 11-17u, zo 12-17u; Rondom Dürer t/m 11 juni in het Bonnefantenmuseum, Avenue Ceremique 250, Maastricht. Di t/m zo 11-17u;