Selectie Galerie

Vrijplaats

De Westelijke Eilanden en de Zeeheldenbuurt in Amsterdam vormen het decor voor de manifestatie `Vrijplaats' die Kunstcentrum De Veemvloer van 4 juni t/m 2 juli organiseert. Voor deze levendige buurt hebben zestien kunstenaars werken ontworpen die een plaats krijgen in de openbare ruimte. Op 4 juni wordt de manifestatie geopend met een muziekstuk dat Hans Muller schreef voor het stoomorgel van de stoomboot Succes. Deelnemende kunstenaars zijn o.a. Gijs Frieling, Marnix de Nijs en Mieke van Wijk. Centrale expositie en infobalie: Van Diemenstraat 410, Amsterdam. Wo t/m vr 15-19u, za en zo 11-19u. Internet: www.veem.nl

Betsabeé Romero

Voor haar installatie in Galerie Canvas International Art liet de Mexicaanse kunstenaar Betsabeé Romero zich inspireren door de `ex voto'. Deze schilderijtjes, gemaakt om God te danken voor een wonder dat heeft plaatsgevonden, zijn meestal geschilderd op blik en tonen het moment dat het wonder geschiedde: een ongeluk dat overleefd is of een zieke die geneest. Romero beschilderde diverse auto-onderdelen in typische Mexicaanse ex voto-stijl met rozen en dieren. In haar installatie is de auto zelf een ex voto geworden en verheven tot een profaan altaar. T/m 17 juni, Lijnbaansgracht 319, Amsterdam. Wo t/m za 14-18u.

Hellen van Meene

Fotografe Hellen van Meene (1972) kreeg internationale bekendheid met haar foto's van kinderen en tienermeisjes. Haar foto's tonen vaak dezelfde jonge modellen, vastgelegd in kwetsbare poses en met in zichzelf gekeerde blikken. De houdingen zijn gekunsteld en de composities tot in de puntjes geregisseerd. Toch leggen de portretfoto's op treffende wijze de onzekerheid van opgroeiende pubers vast. Van Meene won in 1999 de Charlotte Köhlerprijs. Haar nieuwe werken zijn vanaf 3 juni te zien in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam. Di t/m vr 11-18u, za 14-18u.

Joost van der Toorn

In het kader van de Haarlemse Stripdagen organiseert Galerie Tanya Rumpff een tentoonstelling met beelden en tekeningen van Joost van der Toorn (1954). De tentoonstelling staat geheel in het teken van ridders, met bamboe-pen en inkt op het papier getekend of gegoten in brons. De geharnaste figuren doen denken aan personages uit cartoons. Zonder paard bewegen de ridders zich onhandig voort. Ze bezwijken onder de last van hun harnas of zakken langzaam weg in het drijfzand. T/m 18 juni, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem. Do t/m zo 13-17u.

En verder

Tekeningen van Annelies Slaats t/m 1 juli in Galerie van Gelder, Planciusstraat 9A, Amsterdam; fotowerken van Marenka Gabeler en Cornelie Tollens t/m 27 juni in Galerie Serieuze Zaken, Elandsstraat 90, Amsterdam; beelden van Petra Morenzi t/m 16 juli in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam; keramische objecten van Johan van Loon t/m 2 juli in de Seasons Galleries, Toussaintkade 70, Den Haag; sculpturen en tekeningen van Sjoerd Buisman t/m 2 juli in Galerie Ramakers, Toussaintkade 51, Den Haag; schilderijen van Pascale Ticheler t/m 2 juli in Galerie Rob de Vries, Spaarnwouderstraat 47, Haarlem.