Selectie Films

American Beauty

Overrompelend filmdebuut van theaterregisseur Sam Mendes voegt spirituele dimensie toe aan Alan Balls scenario voor een inktzwarte komedie. Schijnbaar voorbeeldig gezin in suburbia gaat ten onder aan materialisme en gevoelsarmoede, met de verleiding van vader Kevin Spacey door een cheerleader uit de klas van zijn dochter als katalysator. In meer dan 18 theaters.

Being John Malkovich

Acteur John Malkovich speelt zelf een kleine rol in absurd, vederlicht en tragisch debuut van clipregisseur Spike Jonze. Een verkommerde poppenspeler (John Cusack) vindt per ongeluk op kantoor een geheime gang die direct toegang geeft tot het brein van Malkovich en verkoopt met collega (Catherine Keener) toegangskaartjes voor dit magische evenement. Amsterdam: Cinecenter, The Movies. Den Haag: Babylon. Groningen: Camera. Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Cinerama. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: Springhaver.

Lek

Nederlandse politiefilm van Jean van de Velde in de trant van Serpico en Internal Affairs, laat soapster Cas Jansen een informant van de CID (Victor Löw) runnen. Briljant scenario slaagt erin toffe Amsterdamse humor op grimmige wijze tegen zichzelf te keren en verweeft de spanning uit commerciële Amerikaanse speelfilms met een originele thematiek over de wens om kinderen te krijgen. In meer dan 22 theaters.

Magnolia

Derde film van Paul Thomas Anderson, het grote jonge talent van de Amerikaanse film, is een ingenieus mozaïek van ruim drie uur, waarin een groot aantal personages in een buitenwijk van Los Angeles gedurende een etmaal gevolgd worden. Absurde, maar wijze symfonie van psychologische, muzikale en maatschappelijke motieven, met voortreffelijk ensemblespel van onder meer Tom Cruise, Julianne Moore en Philip Seymour Hoffman. In meer dan 11 theaters.

Somberman's Actie

Vrije verfilming door Casper Verbrugge van Remco Camperts novelle Somberman's actie (1985) naar een scenario van Hans Heesen geeft ruimte aan acteurs Dirk Roofthooft, Oda Spelbos en Serge Henri Valcke voor fijne miniaturen van slachtoffers van het materialistische Reagan-Thatcher-tijdperk, dat ook in de aankleding alweer historie blijkt. Amsterdam: Het Ketelhuis.

En verder

Boys Don't Cry Amsterdam: Kriterion/Studio K. Emmen: Euro; Fucking Åmål Arnhem: Filmhuis Arnhem. Maastricht: Lumière. Utrecht: 't Hoogt; Toy Story 2 de Nederlands gesproken versie in Apeldoorn: Tivoli. Den Bosch: Euro Cinema. Haarlem: Brinkmann. Hilversum: City. Nijmegen: Calypso. Utrecht: City/Movies. Voorschoten: Kinderbioscoop CC.