Sara Lee gaat voor 6 miljard afstoten

Het Amerikaanse concern Sara Lee, in Nederland bekend van Sanex doucheschuim en Douwe Egberts koffie, gaat ingrijpend reorganiseren. Het bedrijf stoot twee van zijn vijf divisies af om zich te kunnen concentreren op de kernactiviteiten. Drie divisies blijven over: `voeding en dranken', ondergoed en persoonlijke producten (van shampoo tot schoensmeer). De verkoop van een aantal dochters levert de oorlogskas van Sara Lee naar verwachting 2,5 miljard dollar (zes miljard gulden) op. Dit maakte topman Steve McMillan, die per 1 juli het roer overneemt van bestuursvoorzitter John Bryan, gisteren bekend.

Voor Sara Lee/Douwe Egberts in Utrecht, de Nederlandse dochter van het concern, heeft de reorganisatie beperkte gevolgen. ,,Onze activiteiten beperken zich voornamelijk tot koffie, thee en huidverzorgingsproducten en zijn een voorbeeld van wat Sara Lee met de nieuwe strategie beoogd'', aldus de Belgische topman Frank Meysman van Sara Lee/DE.

Sara Lee/DE is onder meer verantwoordelijk voor de verkoop- en productie van koffie. Meysman verwacht, ook door de recente overnames van Café Soleto en Café do Ponto, een flinke groei in deze markt. Bovendien maakt Sara Lee gisteren de acquisitie bekend van Uniao, de grootste koffieproducent van Brazilië.

Volgens Meysman heeft Sara Lee/DE in de Verenigde Staten met een omzet van 1,5 miljard dollar (3,5 miljard gulden) ongeveer 20 procent van de Amerikaanse koffiemarkt in handen. ,,En dat is ongeveer een derde van onze totale omzet in koffie.'' Sara Lee/Douwe Egberts is de derde koffieproducent ter wereld achter het Amerikaanse Philip Morris en het Zwitserse Nestlé.

McMillan en Meysman verwachten niet dat reorganisatie op korte termijn haar weerslag heeft op de kwakkelende beurskoers. Het aandeel Sara Lee verloor binnen twee jaar 10 euro en noteert nu 18 euro. ,,Geen koers die het bedrijf waardig is'', vindt Meysman.

In het kader van de reorganisatie gaat Sara Lee haar dochters Coach (lederwaren als tassen) en PYA/Monarch (levensmiddelendistributie) afstoten via een beursgang. Ook het kledingmerk Champion wordt verkocht. Sara Lee behaalde vorig jaar een omzet van ongeveer 50 miljard gulden. Er werken 128.000 mensen.