Russinnen in de regen

Op de dag dat Anna Koernikova in Parijs haar opwachting zou maken, grepen twee andere Russische tennissters hun kans uit de schaduw van hun landgenote te treden. ,,Hello. We are Anastasia Myskina and Lina Krasnoroutskaja.''

De Russische tieners hadden gisteren net als Koernikova hun partij in de eerste ronde moeten spelen, maar regen verhinderde het tennis op de gravelbanen van Roland Garros. Nooit eerder werd een hele wedstrijddag in Parijs afgelast, sinds het Franse kampioenschap in 1968 een open status verwierf.

Brutaal grepen Myskina en Krasnoroutskaja de kans om desondanks hun debuut voor de internationale pers te maken. ,,Tennis in Rusland is populair door Anna', zei Krasnoroutskaja. ,,Natuurlijk is ze mooi. En ze speelt heel goed tennis. Alle meisjes zeggen: `ik wil zo zijn als Anna'. Maar zij is ook altijd op de televisie.''

De 16-jarige Krasnoroutskaja (nummer 120 van de wereld) en de 18-jarige Anastasia Myskina (nummer 52) behoren net als Elena Bovina, Tatiana Panova, Elena Dementieva en Nadejda Petrova tot het groepje anonieme Russische speelsters dat dit jaar in Parijs actief is. Maar terwijl Koernikova al lang multimiljonair en wereldberoemd is, staan de andere Russische meisjes nog maar aan het begin van hun carrière.

Myskina weet niet eens de naam van haar sponsor. ,,Ik heb een sponsor want ik heb geld nodig om te reizen. Het is een kleine bank, maar ik weet echt niet hoe die heet. Ze helpen mij'', zei Myskina gisteren.

Krasnoroutskaja wordt vanaf haar negende jaar gesponsord door `a big company'. ,,Ik heb nooit problemen met geld of met promotie. We hebben niet het probleem dat we geld aan de federatie terug moeten geven. Als het goed gaat, moeten we wel geld teruggeven aan de bedrijven die ons sponsoren''.

Myskina en Lina weten zeker dat tennis op dit moment de populairste sport in hun land is. Net zoals Yevgeni Kafelnikov en Marat Safin dat bij de mannen deden, heeft Koernikova de sport in Rusland aanzien gegeven. ,,Ik denk dat we meer zijn gaan oefenen'', zei Myskina. ,,Elke keer als ik op de televisie naar Lindsay (Davenport, red.) of Martina (Hingis, red.) kijk, wil ik ook zo spelen. Iedereen wil beter worden. Daarom zijn we hier.''

Als het weer het toelaat, zullen deze week in Parijs zowel Koernikova als Myskina en Krasnoroutskaja op de tennisbanen in actie komen.

    • Koen Greven