Rijkaard bezorgd over blessure Bogarde

Bondscoach Rijkaard maakt zich grote zorgen over een spierblessure van Winston Bogarde. Het is nog onzeker of de verdediger van Barcelona deel zal uitmaken van de definitieve selectie voor het Europees kampioenschap, dat volgende week zaterdag begint. Morgen moeten nog drie spelers vertrekken uit de 25 spelers tellende groep die nu in het Zwitserse Nyon verblijft. Eerder viel de geblesseerde Jeffrey Talan af.

In het trainingskamp van Oranje maakte Rijkaard gisteren duidelijk dat de blessures van Ronald de Boer (lies), Stam (kuit), Davids (teen) en Overmars (overbelasting) meevallen.

Morgen moet de bondscoach de 22 namen voor de definitieve EK-selectie opgeven aan de UEFA. Hij kan het lijstje bij wijze van spreken persoonlijk afgeven want het hoofdkantoor van de Europese voetbalunie in Nyon is bijna om de hoek van zijn hotel. Vanavond speelt Oranje een oefenwedstrijd tegen Servette. Morgenochtend volgt een training en tegen het middaguur breekt voor Rijkaard een van de moeilijkste momenten aan in zijn loopbaan als bondscoach. Aan drie spelers zal hij dan moeten meedelen dat zij afvallen voor het EK en naar huis mogen.

Tot dat trio kunnen geblesseerde spelers behoren die volgens de inschatting van Rijkaard en de medische staf niet tijdig fit zijn voor het EK. Bogarde valt in die categorie, maar Rijkaard zal enige clementie betrachten omdat hij de linksback beschouwt als ,,een vaste waarde voor het Nederlands elftal''.

Overigens kampte de speler, die te kennen heeft gegeven Barcelona te willen verlaten, vaker met blessures. Daardoor miste hij de afgelopen jaren veel interlands. Dieptepunt was de zware kwetsuur die hij opliep tijdens een training op het WK in Frankrijk. Bogarde brak een been en miste daardoor de belangrijke wedstrijd in de halve finale tegen Brazilië.

Aan Rijkaards woorden viel op te maken dat hij de langdurig geblesseerde Ronald de Boer en de afgelopen weekeinde aan een ingegroeide teennagel geopereerde Edgar Davids waarschijnlijk niet laat afvallen op grond van hun huidige fysieke gesteldheid. ,,De genezing van Davids verloopt voorspoedig'', aldus Rijkaard. En hij had ook goed nieuws over Ronald de Boer, die na elke training wel `wat voelt' aan zijn lies, maar daarvan steeds herstelt. ,,Voor hem is het nog een kwestie van dagen. De mobiliteit is er. En conditioneel zit het bij Ronald ook goed.''

Dat geldt volgens de testen voor het merendeel van het Nederlands elftal. De medische staf controleerde de conditie van de Oranje-spelers aan het begin, halverwege en na het seizoen. Uit de metingen bleek dat de internationals na een periode van rust lichamelijk zijn hersteld van de vermoeienissen van een zwaar voetbaljaar.

Zondag wacht in Lausanne de laatste oefenwedstrijd, tegen Polen. Dan moet het definitieve elftal, exclusief Davids, er staan. Vanavond zal dat als gevolg van een aantal blessures zeker niet het geval zijn. Het kan Rijkaard zo nog opbreken dat hij te vaak heeft geëxperimenteerd en te weinig heeft gewerkt aan een ingespeeld elftal.

In Nyon werd de afgelopen dagen nog eens duidelijk dat de KNVB wat betreft de begeleiding net als twee jaar geleden weer niets aan het toeval overlaat. Het hoofdveld van het Centre Sportif de Colovray leek gisteren wel een jaarmarkt. Aan assistentie had Rijkaard geen gebrek. Neeskens verzorgde de looptraining, Doesburg nam de keepers onder handen. Krol gaf bij de baloefeningen met opgestroopte mouwen aanwijzingen en daar tussendoor liep parmantig een kauwgom kauwende Tonnie Bruins Slot. Officieel is de gewezen sergeant van Cruijff spion van Oranje, maar voorlopig leidt hij trainingen en arbitreert hij bij de partijtjes. Bij zijn werkgever Ajax werd Bruins Slot juist als coach van het tweede elftal weggepromoveerd naar de functie van scout.

Afgezien van de technische begeleiding liep er ook een legertje (para)medici rond. Stam had in Van Dordt zijn eigen fysiotherapeut, Bogarde kreeg loopoefeningen van zijn verzorger Echteld. En dan was er nog een andere fysiotherapeut, een masseur, een fysioloog en een materiaalverzorger. Bijna zag je de bondscoach over het hoofd.

De drukte op het trainingsveld werd nog groter toen er plotseling een oer-Hollandse haringkar verscheen waaruit het eerste vaatje Hollandse Nieuwe tevoorschijn werd getoverd. Gevangen voor de kust van Denemarken en speciaal ingevlogen vanuit Nederland. Patrick Kluivert kreeg de primeur.

Minder commercieel was een rendez-vous dat Krol en Neeskens hadden met de voormalige Braziliaanse voetbalster Paolo Cesar. De ontmoeting werd ogenschijnlijk georganiseerd door een knettergekke Italiaanse voetbalsupporter. Zo was er op een druilerige dag aan het Meer van Genève ook nog tijd voor nostalgie.

    • Erik Oudshoorn