Rellen Cambuur na degradatieduel

Cambuur is na twee seizoenen weer gedegradeerd uit de eredivisie. De Friese ploeg verloor gisteravond in de nacompetitie in eigen stadion met 3-2 van Excelsior. Na afloop richtten boze Friese fans vernielingen aan in het centrum van Leeuwarden.

Cambuur kan niet meer op de eerste plaats in de poule eindigen. De concurrenten Excelsior, RBC en FC Zwolle kunnen nog promoveren. Ondanks de 2-0 nederlaag gisteren tegen Zwolle staat RBC met acht punten nog steeds bovenaan in groep B. Op de laatste speeldag, zaterdag, ontvangt Excelsior op Woudestein RBC en krijgt Zwolle bezoek van Cambuur. ,,We zijn nog steeds favoriet'', zei Maaskant. ,,Als we zaterdag winnen of als beide wedstrijden gelijk eindigen, promoveren wij.''

RBC kon gisteravond in een na jaren weer eens uitverkocht stadion De Luiten in Roosendaal (6.500 toeschouwers) de druk aanvankelijk niet aan. Zwolle kwam in de eerste helft door Slot met 1-0 voor, maar had eigenlijk op minstens 3-0 moeten staan. Na rust was RBC oppermachtig. De verdiende gelijkmaker bleef echter uit. Een doelpunt van Van Helmond werd terecht door arbiter Temmink wegens hands afgekeurd. Vlak voor tijd kwam Zwolle door een benutte strafschop van Boekweg op 0-2. ,,We hebben in de tweede helft bewezen dat we terecht op de eerste plaats staan'', zei Maaskant.

Cambuur gaf gisteren tegen Excelsior een 2-1 voorsprong uit handen. De Ier Connolly maakte in de laatste minuut het winnende doelpunt voor de bezoekers. Cambuur-trainer Kruys werd halverwege de tweede helft door scheidsrechter Van Dijk naar de kleedkamer gestuurd, omdat hij in een poging haast te maken zelf een bal had ingegooid. Volgens Kruys kan Cambuur ,,met opgeheven hoofd de eredivisie verlaten'', omdat de ploeg tot de laatste minuut had gestreden.

Onze correspondent voegt hieraan toe: Een groep van ongeveer honderd supporters heeft zijn frustratie over de degradatie van Cambuur gisteren botgevierd op auto's en winkels op het Cambuurplein. Met ijzeren staven en stenen werden ruiten van drie supermarkten en van de hoofdingang van het stadion ingegooid. Tevens werden ruiten en daken van diverse geparkeerde auto's vernield. Eén man werd aangehouden. Hij zit nog vast. De woede van de supporters richtte zich vooral op scheidsrechter Van Dijk, die het winnende doelpunt van Excelsior in de slotfase volgend hen wegens buitenspel had moeten afkeuren. De spelersbus van Excelsior werd twee uur na het duel onder begeleiding van zestig ME'ers de stad uit geleid. Van Dijk verliet het stadion pas drie uur na de wedstrijd, eveneens onder politiebescherming.