Rechtbankdrama met mooie natuur

Net als in zijn vorige film Shine (publieksprijs International Film Festival Rotterdam 1997 en zeven Oscarnominaties) werpt in Scott Hicks' Snow Falling on Cedars de Tweede Wereldoorlog een lange schaduw over het leven van de hoofdpersonen. De Amerikaanse verslaggever van een regionale krant (Ethan Hawke) die een arm heeft verloren in de oorlog, evenals zijn Japanse geliefde (Youki Kudoh), is echter veel minder kleurrijk dan de pianist David Helfgott in Shine. In nagenoeg alle opzichten is Snow Falling on Cedars een fletse aangelegenheid geworden; de enige uitzondering vormt het camerawerk van Robert Richardson (tot voor kort vaste medewerker van Oliver Stone). Maar de kalendermooie plaatjes van besneeuwde landschappen, dromerige kusten en rustieke zeemeeuwen doen Snow Falling on Cedars weinig goed. Het Amerikaanse debuut van Hicks is typisch een topzware prestigefilm geworden, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van David Guterson uit 1994. Als je goed luistert, hoor je maar een woord zachtjes door de ceders ruisen: `Oscar...Oscar...'

De roep was vergeefs. Originaliteit is namelijk een eerste vereiste om op te vallen tussen het enorme aanbod van films die `kwaliteit' met dollartekens spellen. Aan het scenario van Snow Falling on Cedars: The Movie is vermoedelijk veel minder uitgegeven dan aan de vormgeving en de filmrechten. De personages zijn zwak ontwikkeld, en achter de romantische façade gaat een doorsnee-rechtbankdrama schuil. Zal de jury, in een stadje aan de Amerikaanse westkust anno 1950, een van moord verdachte Japanse immigrant (Rick Yune) schuldig verklaren? Of zal, ondanks de negen jaar na Pearl Harbour verre van sluimerende ressentimenten tegen mysterieuze oosterlingen, het recht zegevieren? Kan de rechtbankverslaggever, die over ontlastend bewijsmateriaal beschikt, zich heen zetten over het feit dat de verdachte met zijn jeugdliefde is getrouwd? De wind fluistert het antwoord.

Bezienswaardig zijn wel enkele acteurs, die zelden slordig werk afleveren, maar ook advocaat Max von Sydow, rechter James Cromwell en de van moed getuigende, anti-racistische hoofdredacteur Sam Shepard kunnen Snow Falling on Cedars niet redden van een geruisloze ondergang in bleke clichés.

Snow Falling on Cedars. Regie: Scott Hicks. Met: Ethan Hawke, Max von Sydow, James Cromwell, Richard Jenkins, James

Rebhorn, Sam Shepard, Youki Kudoh, Rick Yune, Celia Weston, Daniel Von Bargen. In: 7 theaters.

    • Hans Beerekamp