Paul van Vliet zegt het theater vaarwel

Paul van Vliet stopt met zijn reguliere theatershows. De volgende show, die op 27 juli in première gaat in het Circustheater in Scheveningen en tot in het najaar van 2001 op tournee is, wordt de laatste. Van Vliet, die in september 65 wordt, wil daarna alleen nog incidenteel voorstellingen spelen ten bate van Unicef, het fonds waarvan hij al jarenlang ambassadeur is.

,,Ik heb dit vak veertig jaar uitgeoefend, 22 programma's gemaakt en overal op de wereld gespeeld,'' zegt hij. ,,Langzamerhand wordt het tijd er iets aan toe te voegen. Na al die tijd is het me niet meer genoeg wéér naar Winschoten en wéér naar Terneuzen te gaan, en wéér een nieuwe show te maken – voor wie en voor wat eigenlijk? Daarom heb ik besloten de rest van mijn leven uitsluitend nog voor Unicef te werken.''

Zijn laatste show, Tekens van leven, omvat liedjes uit eerdere voorstellingen en verhalen, maar de succesnummers zullen ontbreken. ,,Het wordt geen terugblik,'' aldus Van Vliet. ,,Ik heb één keer een jubileumshow gespeeld met de bekende typetjes, maar na 60 voorstellingen kreeg ik daar genoeg van. Die types hadden zichzelf achterhaald, vond ik. Nu gebruik ik alleen de teksten waarvan ik vind dat ze nog gelden, de liedjes waar het volgens mij in mijn werk om gaat.''

Als fulltime-ambassadeur van Unicef heeft de cabaretier vanaf 1 januari 2002 vier programma's in de aanbieding: een optreden met bestaand repertoire, een klein voorleesprogramma, een `gespeelde lezing' met anecdotes over het maken van zijn eerste Engelstalige show en een show in het Engels. Hij speelt `op bestelling'; de uitkoopsom gaat naar Unicef. Van Vliet weet uit ervaring dat op die manier veel geld kan worden binnengehaald: ,,Een tijdje geleden speelde ik met Youp van `t Hek een benefietvoorstelling voor theater Pepijn. Prompt belde de vereniging van Haagse ondernemers, die hadden er wel 100.000 gulden voor over als we dat bij hen ook kwamen doen. En even later kwamen de Zoetermeerse ondernemers: 100.000 gulden was prima. Wij hebben dat niet gedaan. Maar straks ben ik graag bereid te komen. Het kan me niet schelen waar of voor wie; het geld is toch niet voor mij.''

Hij kan zich deze stap veroorloven, zegt hij, omdat hij op aandringen van een accountant sinds zijn 51ste geld uit de winst van de show heeft gereserveerd voor een pensioen. ,,Ik geef steeds minder om spullen, dat interesseert me nauwelijks meer. Kleren heb ik overgehouden aan de pakken die ik in mijn shows droeg. En voor Unicef kan ik alle reizen maken die ik nog zou willen maken, met de extra motivatie van hun doelstellingen. Mijn vrouw en ik vermoeden dat we van de AOW en het pensioen precies het leven kunnen leiden dat we willen.''

    • Henk van Gelder