Negen jaar cel wegens poging tot moord in Veghel

De 35-jarige Kerim D. is vanochtend door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot negen jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf wegens het medeplegen van een poging tot moord.

Zijn zoon Ali (17) schoot in december vorig jaar op een school in Veghel een 19-jarige medeleerling neer, omdat de eer van zijn zus zou zijn geschonden. Bij de schietpartij op de school raakten nog drie medeleerlingen en een docente gewond.

De officier van justitie had tegen de vader twaalf jaar gevangenisstraf geëist. Volgens de officier van justitie was Kerim D. in feite ,,de regisseur'' van de schietpartij. Hij zou zijn zoon hebben aangezet tot het schieten op Hassan, de vriend van zijn 15-jarige dochter. Hij zette zijn zoon Ali voorafgaand aan de schietpartij af bij de school. Ali gebruikte ook het pistool van zijn vader.

Kerim D. ontkende dat hij zijn zoon zou hebben aangezet tot de schietpartij. Het zou geen gezamenlijk plan, maar een eenmansactie van zijn zoon zijn geweest. De verklaringen van Kerim D. zijn volgens de rechtbank echter ,,onlogisch, inconsistent en ongeloofwaardig''. Uit verklaringen van onder anderen Ali blijkt volgens de rechtbank dat Kerim D. zijn zoon wel degelijk onder druk heeft gezet.

Afgezien van de ernst van de feiten voert de rechtbank als motief voor de straf ook aan dat Kerim D. ,,ernstig misbruik heeft gemaakt van het overwicht dat hij, als vader, over zijn minderjarige zoon had.''De strafzaak tegen Ali is aangehouden, omdat de verdediging nieuwe experts wil inschakelen.