Nederland baart opzien op Expo

Het Nederlandse paviljoen is een van de opvallendste gebouwen op Expo 2000, de wereldtentoonstelling in Hannover die morgen wordt geopend. Het gebouw is veertig meter hoog en daarmee het hoogste van de expositie. Het bestaat uit een stalen en betonnen constructie van zes open verdiepingen die elk een landschap voorstellen.

Oude eikenbomen, een vijver, wortels, een infrastructuurtheater, een oranje-geelkleurig chrysantenveld en duinen zijn kunstig op elkaar gestapeld. Bovenop het landschapspark zijn zes windmolens geplant. Het ontwerp is van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV dat heeft willen laten zien hoe Nederland door water, wind en wilskracht vooruit is gekomen. `Holland schept ruimte' is het motto van de inzending. Het gebouw heeft geen buitenmuren. De verdiepingen zijn via buitentrappen bereikbaar. Het paviljoen wordt omgeven door een bloementuin van bijna 8.000 vierkante meter.

De organisatoren rekenen op ongeveer 2,5 miljoen bezoekers voor het Nederlandse paviljoen. Voor Expo 2000 als geheel wordt uitgegaan van 40 miljoen bezoekers, gemiddeld 263.000 per dag. 190 landen en internationale organisaties doen mee aan de wereldtentoonstelling, die tot en met 31 oktober duurt. De wereldtentoonstelling werd in 1990 aan Hannover toegewezen, nadat onder anderen toenmalig bondskanselier Kohl en de huidige bondskanselier Schröder (destijds minister-president van Nedersaksen) zich daarvoor sterk hadden gemaakt.

Profiel: EXPO 2000: pagina 33-37