NEDERLAND

De Nederlandse bijdragen aan het nieuwe onderdeel Projects around the World (Wereldwijde Projecten) zijn:

Het bedrijf Paques uit Balk maakt zuiveringsinstallaties met behulp van biotechnologie. De werkwijze is gebaseerd op natuurlijke processen.

Om met zware metalen vervuilde afvalstromen uit een fabriek te zuiveren, maakt Paques gebruik van bacteriën, die de schadelijke stoffen omzetten. Zo biedt het een milieuvriendelijke oplossing voor verontreinigd afval in niet-biologische omgevingen als de chemische industrie en bier- en papierfabrieken.

Paques zegt bovendien dat het bedrijven noopt tot bewustzijn over de eigen afvalstroom; voegt een fabriek nieuwe, onbekende afvalstoffen toe aan de afvalstroom, dan weigert de installatie dienst.

Versteviging Duits-Nederlandse banden `Crossborder' werd speciaal met het oog op de Wereldexpositie opgericht. Deze overkoepelende organisatie bundelt uiteenlopende initiatieven rond het grensgebied. Doel van alle projecten is de mentale grens tussen Duitsland en Nederland te overstijgen. Zo wil de organisatie `Grenzeloos Veen' van de versnipperde veengebieden rond de grens één geheel maken. Gemeentes en instanties uit beide landen inventariseren de agendapunten, zoals een gezamenlijke bezoekersroute, grensoverschrijdende fietspaden en imagoverbetering van de veenkoloniën.

Verpleeghuis-nieuwe-stijl In verpleeghuis Hogewey in Weesp woont de dementerende bejaarde in een huis dat zoveel mogelijk de sfeer van zijn oude omgeving uitstraalt. In elk van de zeven woongroepen zitten mensen van gelijke afkomst bij elkaar. Zie pagina 4 van deze bijlage.