Medisch leerboek `niet onpartijdig'

Medisch studenten krijgen partijdige informatie over anticonceptiepillen. Een studieboek over gynaecologie bevat standpunten van de farmaceutische industrie, stelt een aantal wetenschappers. De auteur van het hoofdstuk over anticonceptie heeft banden met pilfabrikant Organon. Organon heeft het boek onlangs gratis aangeboden aan alle gynaecologen en gynaecologen-in-opleiding.

Volgens prof.dr. J.P. Vandenbroucke, hoogleraar klinische epidemiologie in Leiden en redacteur van het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet, bagatelliseert de onlangs verschenen derde druk van het boek, Obstetrie en gynaecologie. De voortplanting van de mens, de nadelen van de zogenoemde derdegeneratiepil. Uit onafhankelijk onderzoek is gebleken dat vrouwen die deze pil gebruiken een twee keer zo grote kans hebben op diepe veneuze trombose (een bloedstolsel in een beenader) als gebruikers van de wat oudere tweedegeneratiepillen.

Het boek meldt slechts dat tot op heden niet duidelijk is of dat verhoogde risico bestaat. ,,Ik kom tot de slotsom dat dit leerboek niet de wetenschappelijke state of the art weergeeft', aldus Vandenbroucke. ,,De standpunten in het boek komen overeen met de standpunten van de farmaceutische industrie.'

Auteur H.W. van Lunsen van het hoofdstuk over anticonceptie, seksuoloog in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, was adviseur bij pilfabrikant Organon toen hij het hoofdstuk schreef. Hij ontkent dat dit hem heeft beïnvloed. ,,Het is mijn standpunt. Ik beschouw mezelf als volstrekt onafhankelijk.' Van Lunsen geeft ook tegen betaling lezingen voor Organon.

Vandenbroucke

In het artikel Medisch leerboek niet `onpartijdig' (in de krant van woensdag 31 mei, pagina 1) staat dat prof.dr. J.P. Vandenbroucke redacteur is van het tijdschrift The Lancet. Dit is onjuist. Hij is lid van de adviesraad van The Lancet.

    • Joke Mat
    • Mariël Croon