KREZIP

Toen de destijds nog onbekende Tilburgse band Krezip vorig jaar op het Lowlands-festival had opgetreden, werd er ter plekke een recordaantal demo-cd's van de groep verkocht. Inmiddels heeft Krezip ook op Noorderslag gespeeld, is onlangs de volwaardige debuut-cd Nothing Less verschenen en staan ze geprogrammeerd voor het komende Pinkpop. Veel sneller zal een band in Nederland niet eerder furore hebben gemaakt.

Het is te begrijpen dat Krezip veel mensen snel aanspreekt. De zangeres, Jacqueline Govaert, rent op een innemende manier over het podium: spontaan en onbezonnen tegelijk. Maar daarbij weet ze wat ze doet, want aan haar stijl van zingen – vaak gecombineerd met de stem van gitariste Annelies Kuijsters – is te horen dat Govaert dat graag vakkundig afwerkt.

De vijfmansgroep Krezip speelt gedreven rockliedjes. Terwijl bas en gitaar op gespierde maar verder weinig geprofileerde manier doordenderen, ronkt Govaert daar prominent overheen. Enige verfijning wordt bereikt in de net niet parallel lopende samenzang die de liedjes soms een keltische sfeer geeft. Maar het adagium lijkt steeds weer: zo snel mogelijk naar een hoogtepunt, waar drums en gitaren flink kunnen uitpakken. Hoewel Krezip voordelige kanten heeft, met name in Govaerts kloeke geluid, zit er in de door haar geschreven liedjes weinig emotionele verdieping. De drijfveren van hier een stukje heftig en daar een beetje ingehouden worden nergens duidelijk. Krezip klinkt daardoor hol.

Krezip. Nothing Less (Warner 8573 82501)

    • Hester Carvalho