Kingma oogst woede

Inspecteurs voor de gezondheidszorg hebben woedend gereageerd op uitspraken van hun nieuwe baas, de inspecteur-generaal Herre Kingma, afgelopen maandag in deze krant. Kingma ontving boze brieven van diverse inspecteurs.

In het artikel zegt Kingma dat hij `uit de krant' weet dat het bij de inspectie een ,,godvergeten klerezooi'' is. Gisteren werd in het `Mededelingenbulletin nr. 22' van de inspectie aan medewerkers uitgelegd dat het niet om een interview gaat, ,,maar om een `portret', een achtergrondartikel dat door de betrokken redacteuren is samengesteld op basis van `veldwerk en omgevingsonderzoek' zoals dat heet''.

Tien dagen voor publicatie werd Kingma per e-mail op de hoogte gebracht van het plan voor een portret over hem. Volgens het bulletin van gisteren was het verhaal over Kingma, die het maandagochtend voor publicatie ook nog heeft gelezen, ,,zonder zijn medeweten'' tot stand gekomen. Op maandag 22 mei werd er telefonisch een afspraak gemaakt en in dat gesprek als voorbereiding op het portret zei Kingma dat het bij de inspectie een `godvergeten klerezooi' was. Het bulletin zegt daarover: ,,In de presentatie wordt de indruk gewekt dat dat zijn woorden zouden zijn.'' Om zijn uitspraak over de klerezooi te nuanceren, zei Kingma dat de inspectie ,,ook erg veel goed werk'' doet.