Internationaal

LONDEN

De koersstijgingen op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq dreven vanmorgen de Europese beurzen op, zonder dat dit leidde tot een euforie. De beurs van Londen ging na een hogere opening zelfs even omlaag, maar de FTSE-index noteerde rondom het middaguur weer 4 punten hoger op 6364 punten. De positieve stemming over de technologie-, media- en telecomaandelen werd gecompenseerd door de aanhoudende vrees voor nieuwe renteverhogingen in de Verenigde Staten en door de zwakte van de farma-aandelen. Fusiepartners Glaxo en SmithKline verloren elk twee procent door de bekendmaking dat de introductie van Glaxo's griepbestrijder Relenza in Europa vertraging oploopt.

FRANKFURT

Op de beurs van Frankfurt zorgde de stijging van Nasdaq voor een impuls, vooral voor de technologie-, media- en telecomaandelen. De Dax-index ging met 20 punten omhoog tot 7139 punten rondom het middaguur. Deutsche Telekom steeg met ongeveer 2,5 procent.

PARIJS

De stijging op Nasdaq inspireerde ook op de beurs van Parijs beleggers om hun geld te steken in technologie-, media- en telecomaandelen. De vrees voor de aanhoudende beweeglijkheid van de Amerikaanse markten beperkten overigens de koersstijgingen. De CAC-40-index steeg uiteindelijk met 56 punten tot 6381 punten rondom het middaguur. France Telecom was opnieuw een grote winnaar, met een stijging van 2,75 procent. De euforie over de geslaagde overname van Orange hield daarmee aan.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vandaag hoger gesloten onder invloed van de flinke koerswinsten op de Amerikaanse aandelenmarkten. De Nikkei-index steeg met 103,55 punten (0,64 procent) tot 16.332,45.

NEW YORK

De elektronische Nasdaq-beurs is gisteren vooruit geschoten na drie beursloze dagen. De Nasdaq klom bijna 8 procent met 254,19 punten naar 3459,30. De afgelopen periode was de schermenbeurs vooral aan het kwakkelen. De technologiefondsen inspireerden ook de Dow Jones die een winst noteerde van een stevige 2,2 procent of 228,23 punten naar 10527,47. Bedrijvennieuws, zoals de aankoop door France Telecom van het Britse mobiele telefoonbedrijf Orange, dreef beleggers terug naar de eerder verguisde technologiefondsen. Hightechfondsen als Quallcomm (+15,6 procent), Advanced Micro Devices (+14,8) Gateway (+12,1) en Oracle (+10,7) leidden de dans. Het Britse Vodafone steeg in één dag met 7,3 procent in beurswaarde dankzij de verkoop van Orange.