Honderd jaar schoonheid

Een Japans meisje met houten schouders, een zilveren gelaat en hoog opgestoken haar waaruit vier enorme zilveren haarspelden steken. Of een flamencodanseres met een langgerekt nikkelen lijf waaromheen alleen een ebbenhouten rok golft. Het zijn twee van de vele mooie, exclusieve en soms curieuze objecten op The Amsterdam Arts & Design Beurs 1880-1980, die tot en met zondag in de Beurs van Berlage wordt gehouden.

Het is de tweede editie van de beurs, na de eerste succesvolle aflevering van vorig jaar, waar door de deelnemers goede zaken werden gedaan. Beperkte men zich in 1999 nog tot toegepaste kunst en design tussen 1880 en 1950, nu is ook de periode tot 1980 erbij betrokken en omspant de beurs dus een hele eeuw. Het aanbod bestaat uit meubels, keramiek, porselein, zilver, sieraden, beeldhouwwerk, gebruiksvoorwerpen, verlichting en curiosa. Meer dan veertig toonaangevende handelaren doen eraan mee uit tien verschillende landen. Vorig jaar kwamen er 8.000 bezoekers, dit jaar worden er nog meer verwacht.

Naoorlogse exclusieve ontwerpen uit de jaren '60 en '70 zijn volgens de beurs nog nooit vertegenwoordigd geweest op een Europese kunst- en antiekbeurs. De objecten worden aangeboden door galerieën uit onder meer België, Denemarken, Italië en de Verenigde Staten. Er zijn ontwerpen bij van Scandinavische, Italiaanse en Amerikaanse designers. M.A.D. Design uit Den Haag, gespecialiseerd in ontwerpen van 1950 tot en met de jaren '70, biedt onder meer de uit rode en blauwe blokjes opgebouwde puzzel `Pantonaef' uit 1975 aan. Anat Isman-Fänder uit Denemarken heeft een koffie- en theeset uit 1961. Blikvanger bij de Duitse Galerie Objekte Wolfgang Maurer is een pompeuze, met kleurvlakjes beschilderde stoel uit 1979 van de Italiaanse ontwerper Alessandro Mendini, bekend van onder meer zijn ontwerpen voor het Groninger Museum.

De nadruk van de beurs ligt echter nog steeds op de periode van de art deco, art nouveau, Wiener Werkstätte, arts & crafts en aanverwante stijlen uit het begin van de 20ste eeuw. Een van de hoogtepunten is de aanwezigheid van een in 1898 ontworpen stoel van Charles Rennie Mackintosh. De legendarische architect ontwierp hem voor de Argyle Street Tea Room in Glasgow. De stoel is te zien op de stand van Ulrich Fiedler uit Keulen.

De Amerikaanse Treadway Gallery verkoopt lampen van L.C. Tiffany (1848-1933), de beroemde Amerikaanse ontwerper en glaskunstenaar. Frans Leidelmeier uit Amsterdam, een van de initiatiefnemers van de beurs, komt onder meer met zeldzame stoelen en glas-in-lood-ramen van Vilmos Huszàr, een van de grondleggers van De Stijl.

Net als bij gerenommeerde kunst- en antiekbeurzen als PAN en TEFAF worden alle aangeboden objecten door een keuringscommissie beoordeeld op echtheid, kwaliteit, originaliteit en conditie. Het keuringsteam bestaat uit deelnemende handelaren en museumcuratoren.

Onder de veertig deelnemers zijn achttien nieuwkomers. Een van hen is de Amsterdamse antiquair-juwelier Marjan Sterk. Een van haar opvallendste sieraden is een intrigerende art nouveau ring met koraal, diamanten en robijnen, gedrapeerd rond een vrouwengezicht met golvende, gouden lokken. Het ontwerp is van René Bouvet uit Parijs (omstreeks 1900).

Op www.icon20.com, een website die zich richt op 20ste-eeuws design en toegepaste kunst, zal uitgebreid aandacht worden geschonken aan de beurs. Deze heeft ook een eigen website: www.aadf.nl.

The Amsterdam Arts & Design Fair 1880-1980. Beurs van Berlage, Damrak 243, Amsterdam. Open: 31 mei t/m 2 juni 11-21u, 3 en 4 juni 11-18u. Toegang ƒ22,50, catalogus ƒ20. Tel. 020-3307070.

    • Gerda Telgenhof