Hier & Daar

Women on Wheels

Alleen mannen van 6 tot 13 zijn welkom bij Women on Wheels in het Haagse Zuiderpark. Dit skate-evenement, dat voor de 3de maal wordt gehouden, omvat een middagvullend programma. Drie parcoursen kunnen worden gereden, de kidstour 2,5 km, de funtour 9 km en de performancetour 16 km. De echte doorzetters mogen 25 km maken. Op het evenemententerrein zijn er demonstraties en clinics en op de fitmarkt worden skates en skate-accessoires gedemonstreerd en verkocht.

*Women on Wheels Zuiderpark Den Haag bij het Ado-terrein (tram 9 CS, tram 8 en 9 HS

Deelname ƒ25 kind 6-12 ƒ7,50 inschrijven v.a. 11.30 uur

Inl 070-4182127 of www.cis.nl

Spring Fair

Op het Friese landgoed Stania State begint op 1 juni een Landgoedfair in Engelse stijl. Ruim 50 exposanten verkopen producten van interieur- en tuinartikelen tot kleding, delicatessen en antiek. De menclub `Het losse polsje' houdt demonstraties op de menpaden van het landgoed. Rustig rondhangen onder de bomen mag ook, met of zonder picknickmand van de Brasserie. Minder `landelijk' eten kan op een van de terrassen bij het landhuis. Verder zijn er workshops, muziekoptredens, modeshows, antiektaxaties en rondleidingen door Staatsbosbeheer.

*Spring Fair Landgoed Stania State, Rengersweg te Oenkerk 1 t/m 3 juni 10-21u 4 juni 10-19u Entree ƒ12,50, kind tot 10 j gratis Inl 058-2128723

Oude muziek

In Hoorn wordt van 1 t/m 4 juni het Amateurfestival Oude Muziek gehouden. Ruim duizend musici, dansers en muziektheatermakers zullen optreden, en workshops of demonstraties geven. Op 2 juni is er een Japanse dag met Zen-boogschieten en Japanse percussie. Zaterdag 3 juni staat in het teken van de blokfluit, daarbij zal een poging worden gedaan het grootste blokfluitorkest van Nederland te formeren.

*Amateurfestival Oude Muziek, gratis programma Stichting Hoorn – Oude Muziek Nu, Grote Oost 6, Hoorn, tel 0229-248330. Inl www.oudemuzieknu.demon.nl, toegang alle optredens ƒ99.

MidZomerGracht

Vrijdag 2 juni wordt in Utrecht het MidZomerGracht festival geopend. Het `homoculturele festival', beoogt tolerantie te bevorderen. Er zijn onder meer optredens van Mala Sangre en `Bayuba Cante meets Afrekete from Cuba'. Zang en dans, tango's, rumba's en sevillana's. De muziek van Bayuba Cante is een mengeling van santeria (muziek van de Afrikaanse slaven in het katholieke Cuba), jazz, percussie en Indiase muziek. Afrekete speelt verschillende genres Cubaanse en Afro-Cubaanse muziek.

*MidZomerGracht vr 2 t/m vr 9 juni 2000 landelijke homoculturele festival. inl www.midzomergracht.demon.nl Kaartverkoop vanaf ma 8 mei.

Winnaars

De tentoonstelling Sneller, Hoger, Sterker in het Leidse Museum Boerhaave gaat over de jacht naar betere fysieke prestaties. Het dichte fietswiel, het ossenkopstuur en de punthelm zijn niet meer uit de wielersport weg te denken. Op de tentoonstelling zijn onder meer te zien: het ultranieuwe haaienzwempak van Marcel Wouda en de eerste klapschaats van Ids Postma. Maar ook de gele trui van Joop Zoetemelk, de fiets en de kleding van wielrenners Michael Boogerd en Henny Kuiper en het winnende schaatspak van Ard Schenk

*Sneller, Hoger, Sterker, Sport en wetenschap in Museum Boerhaave. Lange St. Agnietenstr. 10, Leiden. Open di t/m za 10-17u, zo 12-17u. Inl 071-5214224 www.museumboerhaave.nl Volw ƒ5, Jongeren (t/m 18), CJP en 65+ ƒ2

Harley Davidsondag

In Arnhem wordt voor de negende keer de Harley Davidsondag gehouden. Naar schatting honderd Harleys uit heel Nederland worden in Arnhem verwacht. Verder is er een modeshow van modekleding en een verkiezing van motorbabe/mister. Op het Kerkplein zijn live optredens van een rockband en een bluesband.

*Harley Davidsondag Kerkplein Arnhem 4/6 aanvang 12u

Paarden

Paard & Landleven is een tweedaags evenement voor paardenliefhebbers en buitenmensen. Op 2 en 3 juni kunnen bezoekers op het terrein van de Federatie grote spektakels bekijken als handboogschieten vanaf hollende paarden en western stunts. Rustiger onderdelen zijn carrouselrijden, springen en Lipizanerdemonstraties. Op de Plaza vindt de bezoeker proeverijen en demonstraties van volksdansen en oude ambachten. Zelf actief zijn kan ook en wel in het mennen, ringsteken en schapenscheren.

*Landleven Federatiecentrum Ermelo (provincialeweg N302) 2/6 10-20u 3/6 10-18u Entree ƒ25 tot 12 gratis Inl 0577-408200

Vliegtuig bouwen

Op Schiphol begint 1 juni een modelbouwfestival. Modelbouwverenigingen geven demonstraties en kinderen mogen onder begeleiding zelf een modelvliegtuig bouwen en mee naar huis nemen. Verder ook verkoop van modellen en bouwpakketten.

*Aviodome Schiphol 1 t/m 4 juni 10-17u Entree ƒ15 4 t/m 12 ƒ12,50

Kriebel

Het Kriebelt 2000 wil 5 t/m 9 juni in Nijmegen: `prikkelen, kriebelen, irriteren en vermaken'. De organisatie belooft vijf dagen lang bijzondere en eigentijdse kunst en cultuur op de planken van het Cultuur Café, Diogenes, Cinemariënburg en Doornroosje met muziek, theater, literatuur, cabaret, audiovisuele en digitale kunsten. O.M. komt Zuco 103 met Funk, latinlounge, jazz, breakbeats en bossa-nova. Verder een film over Janosch en Koma, een kickboxende skinhead.

*Res voor programma's Het Kriebelt 2000, in Diogenes: ma t/m vr, 12-18u 024-3604842/ voor programma in Doornroosje 3559887. Voor het gehele programma zie: Internet www.hetkriebelt.nl

Stoom

Stoomtreinen zijn in bedrijf op Hemelvaartsdag in Beekbergen, Valkenburg (Z-H) en Hoorn. Reizigers in historische kleding zitten in de trein op het traject Hoorn-Medemblik; er zijn 30 ritten tussen Apeldoorn en Beekbergen en in Valkenburg zijn diverse motorlocs te zien.

*Inl Beekbergen 055-5061989; Stoomtrein Valkenburgse Meer en het Nationaal Smalspoormuseum, open 10u30-16u30.

Inl 071-5724275 en Museumstoomtram do 1 juli 09-18u 0229-270002