Hasselbaink van Atlético naar Chelsea

Jerrel Floyd Hasselbaink speelt komend seizoen voor Chelsea. Zijn huidige werkgever Atlético Madrid heeft vanochtend bekendgemaakt dat de Nederlandse spits aan de Londense club is verkocht. Met de transfer zou een bedrag van ongeveer 45 miljoen gulden zijn gemoeid.

Hasselbaink speelde eerder twee seizoenen voor Leeds United, dat hem vorig jaar augustus voor 38 miljoen gulden verkocht aan Atlético. Daarmee werd hij de duurste Nederlandse voetballer. Tot dat moment was dat Jaap Stam, die in 1998 voor 35 miljoen van PSV naar Manchester United was gegaan. Clarence Seedorf is momenteel de duurste Nederlandse speler. Hij werd afgelopen winter voor een bedrag van 52 miljoen door Real Madrid verkocht aan Inter Milaan.

De 29-jarige Hasselbaink kreeg gisteren in het Zwitserse Nyon te horen dat zijn transfer naar Engeland bijna was afgerond. Hij verblijft daar met de selectie van het Nederlands elftal en valt mogelijk nog af voor het EK.

Hasselbaink, die zich liever Jimmy laat noemen dan Jerrel Floyd, maakte in de Primera Division 24 doelpunten voor Atlético. Op de lijst van topscorers eindigde hij op de derde plaats. Desondanks degradeerde Atlético naar de tweede divisie. In de finale om de Spaanse beker, de Copa del Rey, verloren de Madrilenen afgelopen weekeinde met 2-1 van Espanyol. Hasselbaink maakte het enige doelpunt voor Atlético.

Ruim vijf jaar geleden speelde Hasselbaink tegen een onkostenvergoeding nog bij de tweede klasse-amateurclub Neerlandia. Hij had toen al een carrière als profvoetballer achter de rug, bij Telstar en AZ. Bij AZ werd hij ontslagen, Haarlem wilde hem niet hebben en onderhandelingen met FC Zwolle draaiden op niets uit.

Nadat hij twee jaar als amateur bij Neerlandia had gespeeld, vond zijn zaakwaarnemer in Portugal een club voor Hasselbaink, in Campomaiorense. In de Portugese competitie werd Jerrel `Jimmy' en volgde zijn transfer naar Boavista. Die club verkocht hem drie jaar geleden voor zes miljoen aan Leeds.

Chelsea raakte snel overtuigd van zijn voetbalkwaliteiten. De club wijst op zijn doelpuntenreeksen in zijn twee seizoenen bij Leeds – hij maakte daar respectievelijk 22 en 19 treffers – en op het gemak waarmee hij in Spanje doelpunten maakt, in een van de sterkste competities van Europa.