HAM MET MOSTERD- ROOMSAUS

Het feest van de Hanzesteden is voorbij, maar elk jaar is er een reprise. Als ze steeds een andere locatie kiezen, kunnen ze nog wel even vooruit. Het handelsverbond van de Hanze telde in zijn hoogtijdagen meer dan tweehonderd steden. Daarvan maken er zo'n honderd deel uit van het vernieuwde verbond dat voor de jaarlijkse feesten zorgt. Meer dan de helft van die steden ligt in Duitsland. Goede tweede is Nederland, met achttien steden, derde Engeland met zes, en gedeeld vierde Letland en Polen met elk vier. België, Estland, Finland, Litouwen, Noorwegen, Rusland en Zweden doen met een of twee steden mee. Voedsel en drank speelden in de Hanze-handel een belangrijke rol. De Hollandse deelnemers – vooral die aan de IJssel – verscheepten ook mosterd. Doesburgse mosterd, bijvoorbeeld, was toen al een begrip en daar wijst het recept van vandaag naar.

Pel en snipper het sjalotje. Kneus de jeneverbessen. Kook de snippers sjalot met de jeneverbessen en de azijn tot de snippers zacht zijn en de azijn nagenoeg verdampt is. Dat duurt ongeveer tien minuten. Roer de wijn door dit mengsel en schep het in een kopje. Verwijder de jeneverbessen. Smelt 15 gram boter in een sauspan. Roer daar de bloem door. Even op laag vuur laten pruttelen. Doe al roerend de bouillon erbij. Blijf roeren tot de saus glad is. Roer het sjalotmengsel door de saus. Laat de saus op de laagste stand vijf minuten pruttelen. Schenk dan de room erbij. (te koude room kan schiften). Voeg naar smaak mosterd en zout en peper toe. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de plakken ham daarin om en om lichtbruin. Serveer de saus bij de ham. Completeer de maaltijd met bijvoorbeeld nieuwe aardappeltjes en jonge tuinboontjes of erwtjes.

    • Annelène van Eijndhoven