Goedkope benzine door stunt van Haider

Jörg Haider, de omstreden gouverneur van Karinthië, doet er tenminste wat aan. Terwijl de Oostenrijkers steen en been klagen over de hoge benzineprijs, heeft Haider voor zijn deelstaat goedkoop benzine ingekocht. De benzine wordt verkocht via een witte pomp en moet andere oliemaatschappijen ertoe brengen hun benzine eveneens goedkoper te maken.

Haider wil niet zeggen waar hij de benzine vandaan heeft. Het gerucht ging, meldde het tijdschrift News, dat hij bij zijn recente bezoek aan Libië een deal zou hebben gesloten met zijn goede vriend Gaddafi. Maar hoe zou hij ongeraffineerde olie in zo korte tijd tot bruikbare benzine hebben kunnen omwerken?

Het dagblad Die Presse vermoedt dat Haider zijn aankoop in Italië heeft gedaan, bij raffinaderij Porto Maghera of in Triëst. In ieder geval werd maandag melding gemaakt van ,,een opvallend grote stroom'' tankwagens van de betreffende witte pomp die uit zuidelijke richting kwamen.

Haider heeft veel bewondering geoogst voor zijn stunt. Hij haalde er grote Europese kranten mee en zelfs de SPÖ, die hard oppositie voert tegen de populistische politicus, noemde de actie ,,navolgenswaardig''. Maar wellicht eerder als succesvolle stemmentrekker, dan wegens het resultaat.

Want de benzine is bij de witte pompen niet meer dan 30 Groschen (5 cent) goedkoper geworden – en is daarmee niet eens de goedkoopste van Oostenrijk. Ook de hoeveelheid valt erg tegen. Oliehandelaar Johannes Benigni legt in Die Presse uit dat Oostenrijk jaarlijks zo'n tien miljoen ton olie verbruikt. De 2.000 ton die nu goedkoper in Karinthië getankt kan worden is daarbij niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat, ,,de maandomzet van een goed draaiend tankstation''. Als alle vrachtwagens van Karinthië deze week bij de witte pomp langs zouden gaan, kunnen ze allemaal acht liter goedkope brandstof tanken. De actie is, gezien de snelle schommelingen op de oliemarkt bovendien niet zonder risico. Als de prijs daalt, zou Karinthië er tonnen op kunnen verliezen.