Frankrijk

Royal de luxe

Een Afrikaans dorpsplein, rode aarde, een paar hokjes. Met een enorme vindingrijkheid en fantasie vervoert het gezelschap Royal de luxe ons als bij toverslag in een andere wereld. Een schildpad die zich in een samoerai verandert, een spin die zingt, een pen die helemaal alleen schrijft, zijn enkele gebeurtenissen die voorkomen in de koddige vertelsels van het spektakel Petits contes nègres, dat theater, muziek, dans, metalen marionetten en verbazingwekkende toneelrekwisieten mengt. Ironisch, scherp of poëtisch, de vertelsels zijn een genot voor groot en klein. Parijs, Jardin des Plantes, ingang 57, Rue Cuvier, t/m 4 juni, do t/m za om 18u, zo om 13u, gratis entree. Inl 00-33140793000.

Yves Klein

Het werk van de Franse kunstenaar Yves Klein (1928-1962) die door zijn vernieuwende ideeën grote invloed had op de avantgarde van de jaren vijftig en zestig en die zijn gedachten over depersonalisering van de kleur gestalte gaf in een reeks monochrome werken, vooral in het voor hem karakteristieke monochrome blauw, is geen verrassing meer. Toch is het steeds een plezier zijn werk terug te zien, vooral op het mooie retrospectief in Nice, de geboortestad van de kunstenaar, waar de denkwijze en de flitsende carrière van de utopist goed te volgen zijn. Twee etages met zijn beste werken — blauwe en gouden monochromen, kosmogonieën (inwerking van regen en wind op doek), antropomorfieën (afdrukken op doek van met verf bedekte naakten), foto`s, films, allerlei soorten documenten en zelfs een scenario van de kunstenaar, die door zijn vroegtijdige dood, op 34-jarige leeftijd, in een mythe veranderde. Nice, Musée d'Art Moderne et Contemporain, Promenade des Arts, t/m 4 sept, dag beh di van 10-18u. Inl 00-33493626162.

Nil en Gê

Koptische kunst, de beeldende kunst van de Kopten, de christelijke nakomelingen van de oude Egyptenaren is ontstaan in Egypte na de verovering door de Romeinen in 30 voor Christus tot aan de inlijving door de Arabieren in 646 en bestaat uit hellenistische, Byzantijnse en, in mindere mate, Egyptische elementen. De expositie is onderverdeeld in vier grote thema's (de geschiedenis, de taal en het schrift, de godsdienst, het dagelijkse leven) en toont 350 voorwerpen (weefsels, beelden, reliëfs, fresco`s, iconen en portretten) afkomstig uit de belangrijkste Egyptische en Europese publieke en privéverzamelingen. Parijs, Institut du Monde Arabe, 1, Rue des Fossés-Saint-Bernard, t/m 3 sept, dag beh ma van 10-18u. Inl 00-33140513838.

En verder

Choreografieën van Mats Ek en Ohad Naharin door het ballet van de Opéra National de Paris t/m 10 juni in de Opéra Garnier van Parijs 00-33836697868; foto`s, tekeningen en beelden van Brassaï t/m 26 juni in het Centre Pompidou te Parijs 00-33144781233; Feest rond de vijfhonderdjarige `ontdekking' van Brazilië, met muziek, exposities, voedsel, bal en feest op vrijdag 2 en zaterdag 3 juni vanaf 19u en zondag 4 juni vanaf 15u30 in het Parc-Grande Halle de la Villette en de Cité de la Musique te Parijs 00-33140037575; Salon de Montrouge, een uitstekende kunstmarkt met hedendaagse doeken, werk op papier, beelden en foto's t/m 4 juni in de Mairie van Montrouge, (zuidelijke randstand van Parijs; inl 00-33146127563).