Fabriek voor Rolls-Royce op racecircuit

Rolls-Royces zullen vanaf 2003 gebouwd worden in een nieuwe fabriek bij het nostalgische racecircuit van Goodwood bij Chichester, ten zuidwesten van Londen. Dat heeft BMW, de Duitse eigenaar van het Britse merk, gisteren bekend gemaakt.

BMW moest een nieuwe Britse locatie zoeken omdat Volkswagen in 2003 zijn licentie op het merk Rolls-Royce teruggeeft aan BMW. De fabriek in de Midlands, waar nu Rolls-Royces en Bentleys van dezelfde band komen, blijft van Volkswagen, dat dan alleen nog Bentleys zal bouwen. De nieuwe fabriek bij Goodwood kost zo'n 200 miljoen pond (700 miljoen gulden) en moet duizend auto's per jaar produceren, aldus BMW.

Het Goodwood Motor Circuit ligt gunstig ten opzichte van het Londense vliegveld Heathrow. Vermogende Amerikanen en Arabieren, de belangrijkste klanten van Rolls-Royce, kunnen gemakkelijk even komen kijken hoe de bouw van hun auto vordert. Goodwood is de particuliere hobby van de Earl of March, die er jaarlijkse Revival Weekends organiseert voor oude en nieuwe rijken met historische raceauto's. Racelegendes als Stirling Moss en Jackie Stewart draaien daar rondjes, terwijl de jetset champagne dringt op het gras langs de baan.

In die kringen is Bentley overigens populairder dan de stijvere Rolls, waarin men wordt gereden. Volkswagen borduurt met nieuwere modellen als de Arnage Red Label nadrukkelijk voort op het sportieve imago van de Bentley. Blijkens de keuze voor Goodwood zoekt Rolls-Royce het in de toekomst in dezelfde richting.