Enschede loopt niet warm voor onderzoek

Vandaag is op de vliegbasis Twente de vrijwillige gezondheidsmeting begonnen voor de mensen uit het Enschedese rampgebied. Ongeveer de helft kwam opdagen.

De vliegbasis zelf is voor pottenkijkers afgesloten. Af en toe komt er een grote touringcar aanrijden, maar achter de bus gaat de slagboom weer dicht. De bewoners uit het rampgebied in Enschede kunnen in alle rust het onderzoek naar hun gezondheid ondergaan.

De bussen vertrekken vanaf wijkcentrum Het Kompas in Enschede-Noord, waar een drietal bussen klaar staat. Het loopt niet bepaald storm. Van de eerste groep, die om negen uur richting vliegbasis Twente vertrok, is ongeveer de helft komen opdagen. Dat heeft mogelijk te maken met de kritiek van de huisartsen op de zin van de gezondheidsmeting, zegt H. Derks, directeur van de GGD Twente en projectdirecteur van het onderzoek (dat door het ministerie van Volksgezondheid wordt gefinancierd). Derks vindt overigens dat de meting wel zin heeft. ,,Je slaat informatie op die later van belang kan zijn.''

In de gymzaal van het wijkcentrum is een opvangpost ingericht. Er is koffie, thee, krentenbrood. Een jong stel staat te wachten tot het in de bus kan afreizen naar de vliegbasis. Je weet maar nooit waar het goed voor is, zegt de jongeman. ,,Ik voel me lichamelijk gezond, maar het kan geen kwaad om je even te laten onderzoeken.'' Het geeft je wat meer zekerheid, zegt mevrouw M. Droog. ,,Ik maak me absoluut geen zorgen over mijn gezondheid. Ach, waarom zou je het niet even doen?'' Dat is, zo blijkt, voor de meeste mensen reden voor de komst naar Het Kompas.

Tegen elf uur komt de eerste bus terug met mensen die aan de meting hebben deelgenomen. Er is bloed en urine afgenomen. Er moest een vragenlijst worden ingevuld, aan de hand waarvan nagegaan kan worden of er een verband bestaat tussen de ramp en eventuele lichamelijke en geestelijke klachten. Het was zeer uitgebreid, zegt een grijzende vijftiger. ,,Ik vond dat het allemaal goed was georganiseerd. Je hoefde nergens te wachten.'' Alleen het invullen van de lijst nam nogal wat tijd in beslag – reden waarom het totale onderzoek twee uur per persoon duurt. Er zijn vragen van algemene aard: waar de betrokkene was ten tijde van de ramp en daarna, wat hij heeft gedaan. En vragen van meer persoonlijke aard: wat maakte achteraf gezien de meeste indruk, zijn er klachten?

Het onderzoek gaat tot en met zondag duren – in totaal wordt zo'n negenduizend mensen gevraagd deel te nemen aan de vrijwillige meting. De mensen worden groepsgewijs naar een grote tent op het terrein van de vliegbasis gebracht, waar een legertje van honderd deskundigen hun aan het onderzoek onderwerpt. De hulpverleners die in het rampgebied zijn geweest, zijn donderdag en vrijdag welkom. De organisatie wil voorkomen dat slachtoffers en hulpverleners elkaar nu weer treffen. ,,Bovendien kunnen ze het onderzoek waarschijnlijk wel wat sneller doen'', aldus Derks.

    • André Ritsema