Clintons reisschema in Europa

Vandaag spreekt president Clinton in Lissabon met de leiders van de Europese Unie. De ontmoeting maakt deel uit van de halfjaarlijkse Amerikaans-Europese top. Onder meer de situatie in Peru, handel, terrorisme in cyberspace, de situatie in de Balkan en de bestrijding van aids staan op de agenda.

Donderdag reist Clinton door naar Duitsland, waar hij wordt ontvangen door president Rau en bondskanselier Schröder. In Berlijn heeft hij een ontmoeting ingelast met de Israelische premier Barak, die vorige week een reis naar Washington moest afzeggen wegens geweld in Gaza en de Westoever.

Vrijdag ontvangt Clinton in Aken de Karel de Grote-prijs, voor zijn bijdrage aan de Europese eenheid en de wereldvrede. In Berlijn is gezegd dat Clinton vrijdag ook een privé-bezoek brengt aan oud-bondskanselier Kohl, maar bevestigd is dat niet. In elk geval zal Clinton vrijdag en zaterdag een bijeenkomst met andere centrum-politici bijwonen over de zogenoemde ,,Derde Weg'' in de politiek.

Zaterdag reist de Amerikaanse president door naar Moskou, voor zijn eerste top met president Poetin. Ze zullen naar verwachting spreken over Tsjetsjenië, de Russische economie en het Amerikaanse plan voor een ruimteschild, waar Rusland fel tegen is.

Maandag spreekt Clinton de Doema toe. Via de Oekraïne, waar hij president Koetsjma zal spreken, keert hij terug naar Washington.