Carlsberg koopt Pripps Ringes

De Deense bierbrouwer Carlsberg heeft vandaag overeenstemming bereikt over een overname van de biermerken van het Scandinavische Pripps Ringes. De nieuwe combinatie krijgt een omzet van 6,7 miljard gulden. Het wordt marktleider in Scandinavië, Rusland, de Baltische staten en delen van Azië.

Pripps Ringes is nu nog onderdeel van het conglomeraat Orkla. Carlsberg krijgt 60 procent van het nieuwe concern, Orkla 40 procent. Samen produceren ze op jaarbasis 54 miljoen hectoliter. Heineken is Europa's grootste brouwerij met een productie van 68 miljoen hectoliter (omzet vorig jaar wereldwijd 7,1 miljard euro).

Ook de frisdrankdivisies van beide bedrijven in Scandinavië worden onderdeel van de nieuwe combinatie. Dat gaat nog problemen opleveren omdat Orkla de productie en distributie verzorgt van de frisdranken van Pepsi en Carlsberg van rivaal Coca-Cola. Carlsberg meldde dat het in onderhandeling is met Coca-Cola over hun gezamenlijke activiteiten.

De overname volgt op een reeks van consolidaties in de Europese biersector. Het Britse Scottish & Newcastle, de grootste Britse brouwer, kocht eerder dit jaar voor (omgerekend) ongeveer 6 miljard gulden de brouwerijen van het Franse voedingsconcern Danone. Het Belgische Interbrew kocht vorige week voor 1,5 miljard gulden de Britse brouwerijen van Whitbread. En zowel Interbrew als Carlsberg en Heineken hebben een bod uitgebracht van tussen de 6 en 8 miljard gulden op de Britse brouwer Bass.

De belangrijkste merken worden Carlsberg, Tuborg en Pripps - Pripps heeft een marktaandeel van 33 procent in Zweden. Ook Heineken was in de jaren negentig geïnteresseerd in het Zweedse merk, maar werd toen afgetroefd door Orkla. De bedrijven kozen voor een `Scandinavische oplossing'.