`Breuk KLM en Alitalia niet te lijmen'

De president van de Italiaanse staatshoudstermaatschappij Iri, die de luchtvaartmaatschappij Alitalia controleert, ziet geen ruimte meer om de breuk met KLM te lijmen, maar begrijpt nog steeds niet waarom KLM de samenwerking heeft opgezegd.

Iri-president Piero Gnudi sprak gisteren met de Kamercommissie voor Transport over de toekomst van Alitalia. De alliantie tussen de twee maatschappijen ,,was en blijft geldig vanuit een industrieel en strategisch standpunt'', zei hij, maar ,,de breuk met KLM moet nu als definitief worden beschouwd''.

Hij vertelde dat er enkele verzoeningspogingen zijn ondernomen, zonder daarover nadere details te geven. Die zijn zonder resultaat gebleven, zei Gnudi. De Nederlandse argumenten voor de breuk waren aanhoudende onzekerheid over de privatisering van Alitalia (voor 53 procent in handen van de Iri) en over de ontwikkeling van het Milanese vliegveld Malpensa. De Italianen denken dat er meer achter zit. ,,De redenen voor het besluit van KLM zijn geen mysterie, maar ik begrijp ze niet,'' zei Gnudi.

Hij zei dat Alitalia nu in Europa aan het zoeken is naar een andere partner, een gecompliceerde proces dat veel tijd kost.