Beleggers storten zich op Baan na bod

Beleggers hebben vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs massaal aandelen in Baan gekocht, nadat bekend werd dat het Britse Invensys het noodlijdende software wil overnemen.

Invensys biedt 2,85 euro voor een aandeel-Baan, waarmee de waarde van het softwarehuis op 1,6 miljard gulden komt. De koers van het aandeel schoot echter na de opening tot boven deze biedprijs, naar 3,35 euro. Rondom het middaguur stond de koers van Baan 0,35 euro hoger op 3 euro, nog altijd boven de biedprijs. ,,Baan is gokwerk geworden'', zegt een beurshandelaar. ,,Speculanten mikken op een nieuw bod. Het is de vraag of er ook echt een nieuw bod komt, want het is erop of eronder. Als Baan niet wordt gered, gaat het failliet.''

Het nieuws over Baan kwam volgens de beursvloer niet als verassing. ,,De koers van het aandeel vloog dinsdag in New York omhoog. In de afgelopen vier of vijf handelsdagen is de koers meer dan 80 procent gestegen. Dat is bijzonder toevallig, nietwaar. Ik denk dat de Stichting Toezicht Effectenverkeer wel een onderzoek zal instellen. En als zij het niet doen, zullen de Amerikanen het wel onderzoeken.''

De stijging van Baan paste bij de waardering vanmorgen voor telecom-, media en technologie-aandelen op de beurs van Amsterdam. Dat was te danken aan de schermenbeurs Nasdaq in New York, waar veel technologiefondsen staan genoteerd en die gisteravond bijna 8 procent steeg. Het meest daarvan profiteerde het kabelbedrijf UPC, dat zijn koers omhoog zag schieten van 25,51 euro naar 29,95 euro. Tegen de middag vlakte de koers af tot 27,86 euro, nog altijd een winst van ruim 9 procent. Gisteren maakte UPC-dochter Chello bekend dat het de beursgang met een week uitstelt. De Britse zakenkrant Financial Times meldde dat Chello in gesprek is met het Britse Telewest over samenwerking.

De belangrijkste graadmeter AEX was rondom het middaguur 6,3 punten hoger op 661,3 punten. Amsterdam liep daarmee in de pas met de andere Europese effectenbeurzen, die tegen het middaguur allemaal stijgingen tot een procent lieten zien. De Europese beurzen waren optimistisch gestemd doordat behalve de Nasdaq ook Wall Street het goed deed met een stijging van 2,2 procent voor de Dow Jones-index

Naast UPC en Baan zetten vooral de telefoniefondsen de toon. ,,Gaan ze niet omlaag, dan gaan ze wel omhoog'', zei een handelaar. KPNQwest noteerde tegen het middaguur een koers van 36,75 euro, een winst van 1,95. ,,KPNQwest is vorig jaar naar de beurs gegaan voor 20 euro. Niet veel later noteerde het fonds bijna 90 euro en nu weer 36. Dat zegt wat over de beweeglijkheid van dergelijke fondsen.''

Het waren de meer traditionele fondsen die een stapje terug moesten. Unilever leverde 1,75 euro in op 54,50. Uitgever VNU kromp met 1,25 euro naar 55,70 en DSM gleed 84 eurocent weg op 35,45.