Belastingaanslag op reclame met Davids

De Gemeentelijke Belasting Dienst van Rotterdam legt verzekeraar Nationale Nederlanden een aanslag op van zeker 72.000 gulden. Reden voor de aanslag is de ruim 10.000 vierkante meter grote beeltenis van Edgar Davids op het gebouw aan het Weena.

Volgens de dienst is de afbeelding een reclame-uiting. Daarvoor geldt een tarief van 3,60 gulden per halve vierkante meter per maand, omgerekend 72.000 gulden. Volgens de belastingdienst wordt op dit moment een inventarisatie gemaakt van alle reclame-uitingen in Rotterdam, ,,en daar valt deze uiting ook onder'', verklaart een woordvoerder.

Nationale Nederlanden zegt ,,verbaasd'' te zijn over de aanslag. ,,Wij hebben altijd begrepen dat Rotterdam deze stadspromotie enorm waardeerde'', zegt een woordvoerder. De beeltenis van Davids is een initiatief van Nationale Nederlanden en Davids' sponsor Nike.

Op grond van precario- en reclamerechten zijn gemeentelijke belastingdiensten bevoegd belasting te heffen op billboards of andere zichtbare afbeeldingen. ,,Voorwaarde daarvoor is wel dat de afbeeldingen duidelijk reclame-uitingen zijn'', verklaart een woordvoerder van het ministerie van Financiën.

Burgemeester I. Opstelten van Rotterdam wil nog niet reageren op de belastingaanslag. ,,Het is de gemeente nog niet duidelijk wat de belastingdienst hiermee precies wil, dat zijn we aan het uitzoeken'', zegt gemeentewoordvoerder L. van der Tak.