Baan in Britse handen

Het Britse elektronicabedrijf Invensys heeft vanochtend een bod uitgebracht op het noodlijdende softwarebedrijf Baan. Het bestuur van Baan steunt het bod. Vakbonden reageren opgelucht.

Invensys wil 1,68 miljard gulden betalen voor Baan. Dat komt neer op 2,85 euro per aandeel, een premie van ruim 8 procent op de slotkoers van dinsdag. In april 1998 bereikte het aandeel van Baan een hoogtepunt met 49,33 euro.

De aandeelhouders moeten de deal nog goedkeuren. Met de grote aandeelhouders zoals de Vanenburg Groep en oprichters Jan en Paul Baan (5,9 procent), Fletcher International Limited (3 procent) en General Atlantic Partners (1,9 procent) heeft Invensys al overeenstemming bereikt. Het Britse bedrijf beschikt daardoor over een belang van ruim 11 procent.

Het één jaar oude Invensys is gespecialiseerd in industriële automatisering, procesbeheersing en energiesystemen. Het is ontstaan uit een fusie van BTR en Siebe en telt ruim 100.000 werknemers.

De naam Baan blijft bestaan. Invensys wil de softwareproducent, waarvan het hoofdkantoor in Barneveld blijft, zelfstandig laten opereren. De nieuwe bestuursvoorzitter wordt L. van der Tang, sinds tien jaar werkzaam bij Baan.

De Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU), de grootste vakorganisatie binnen Baan, is blij dat er eindelijk duidelijkheid is voor het personeel. ,,Dit is het einde van een lange lijdensweg'', aldus de bond.Invensys wil Baan door een omvangrijke reorganisatie binnen een jaar quitte laten draaien. De bond denkt niet dat er gedwongen ontslagen zullen vallen.

De koers van het aandeel Baan noteerde tegen het middaguur 2,96 euro, licht boven het bod van Invensys. Dat kan erop duiden dat de financiële wereld een hoger bod van een derde partij verwacht.

CAHIER: www.nrc.nl