Assepoester

Gewone meisjes die met een prins trouwen en arme meisjes die beroemd worden. Er zijn in de wereld meer Assepoesters dan alleen in het sprookje. Gelukkig voor al die Assepoesters komen die sprookjes soms ook uit. En als ze niet uitkomen dan blijft er altijd nog de droom over. In de musical Assepoester door het Hofpleintheater heet de hoofdpersoon Marjolein. Haar vader sterft en ze is ontroostbaar. Haar stiefmoeder is niet alleen verdrietig maar ook woedend: op de vader en op Marjolein. Ze is zo kwaad dat ze Marjolein haar mooie kleren afneemt, de werkster naar huis stuurt en haar laat boenen en schrobben. `s Nachts moet ze slapen in het kolenhok en haar stiefzusjes zijn grote secreten. Maar dan op een nacht verschijnt een fee in een jurk met gouden sterren en dan weet Marjolein het zeker: ze is Assepoester, de fee (haar vader die even uit de hemel op aarde is teruggekeerd) tovert een mooie baljurk en zilveren muiltjes. Het verhaal eindigt natuurlijk dat Assepoester met haar prins trouwt. De musical Assepoester door Joep Dorren, Marlou Stolk, Marnix Keeven en 36 leerlingen van het Hofpleintheater is een spetterende voorstelling geworden en zeker als je bedenkt dat alle kostuums, decors en andere alle atrributen van deze musical vorig jaar zomer verbrand zijn.

*De musical Assepoester door het Hofpleintheater in juni op vrijdag om 19u, zaterdag 19u en zondag 14u en zaterdag 1 juli 19u en zondag 2 juli 14u. Kaarten ƒ12,50 voor kinderen t/m 16 jaar en daarboven ƒ17,50 res 010-2435050/2445020.

Dikbuikbabies

Vorige week woensdag kon verzorger Werner Klotz zijn ogen niet geloven toen hij `s ochtends `zijn' zeelaboratorium in Scheveningen zag. Wel 70 Dikbuikbabyzeepaardjes krioelden door het water en inmiddels zwemmen er wel 120 rond. Zoals alle zeepaardensoorten zijn het de mannetjes die de eitjes in hun buidel uitbroeden en sommige van die zeepaardjes kunnen tot 1500 eitjes leggen, dus dat belooft wat voor de komende weken. Na hun geboorte moeten de babyzeepaardjes het zelf maar uitzoeken, want pa en ma laten ze dan aan hun lot over. Gelukkig kunnen ze al vanaf hun geboorte zwemnmen en verder krijgen ze twee maal per dag piepkleine kreeftjes te eten. Behalve de zeepaardjes (je moet wel goed kijken want ze zijn maar 2 cm groot) kan je in National Sealife Scheveningen door een onderwatertunnel met haaien, congeralen en scholen vissen lopen, zijn er koraalriffen met tropische vissen en is er een interactief informatiecentrum met een onderwaterspeelparadijs. Elke dag om 14u is er ook een voerdemonstratie.

*Babydikbuikzeepaardjes en allerlei andere andere zeedieren in meer dan 40 bassins in het National Sealife Scheveningen, Strandweg 13, Den Haag. Open dagelijks van 10-18u. Toegang kinderen t/m 11 jaar ƒ11, daarboven ƒ15,50. Inl 070-3542100.

Lichtmatroos

Eerst moet je door een zware keuring van de scheepsarts zien te komen en dan pas kan je onder leiding van de kapitein de eerste kneepjes van het zeemansvak leren. Zo moet je eerst je eigen scheepsvlag maken en daarna in de vuurtoren hijsen. Onder het toeziend oog van de bootsman wordt het dek van de coaster De Zeemeeuw geschrobd, de tros gegooid, knopen gelegd en de lading gehesen. Heb je dat allemaal volbracht dan krijg je het diploma lichtmatroos. Op Hemelvaartdag, 1 juni van 12-16u, kunnen kinderen van 6 t/m 11 jaar zich aanmonsteren in het Maritiem Buitenmuseum, Rotterdam. Ook ligt er in de museumhaven een echte oude stoomsleper klaar voor een tochtje over de rivier. Afvaarten van 12-16u.

*Diploma lichtmatroos halen op Hemelvaartdag 1 juni tussen 12-16u voor kinderen van 6 t/m 11 jaar in het Maritiem Buitenmuseum, Leuvenhaven 50-72, Rotterdam. Deelname kost ƒ7,50, inclusief een monsterboekje, glas limonade, actiefoto en zelfbeschilderde vlag. Tochtje met een stoomsleper ƒ10,- voor volwassenen en ƒ5,- voor kinderen tussen 5 en 12 jaar.

Res 010-4048072 of op de dag zelf bij de vuurtoren.

Waterdiertjes

Ze kriebelen en kruipen, springen en schaatsen: of het nou om de kikker, de poelslak of het springstaartje gaat, alle waterdiertjes bewegen. Over waterdiertjes gaat de kindermiddag in bezoekerscentrum De Wieden van de Vereniging van Natuurmonumenten in St. Jansklooster op woensdagmiddag 7 juni van 13u30-15u voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Eerst moeten de diertjes met een visnet uit de sloot worden gehaald om ze daarna binnen in een aquarium beter te bekijken en te ontdekken hoe al die springende, wriemelende diertjes zich voortbewegen.

*Waterdiertjesontdekkingstocht op woensdagmiddag 7 juni van 13u30-15u voor kinderen van 8 t/m 12 jaar in bezoekerscentrum De Wieden van de Vereniging van Natuurmonumenten, St Jansklooster (aan de Beulakerwijde). Kosten voor leden ƒ2,50, niet-leden ƒ3,50. Wel je laarzen meenemen. Aanmelden 0527-246644.

Boter, kaas en eieren

Er is een kip-met-gouden-eieren, een gekke-koeien-blaaskwintet en meneer Kruis en Mol spelen op de gitaar, doedelzak, saxofoon en de accordeon. Muziekgroep Luiaerdsgild probeert zondag 4 juni vanaf 11u15 op een muzikale manier aan kinderen uit te leggen waar het mestprobleem over gaat. En wat dat te maken heeft met de uitvinding van een boterham met pindakaas en de smaak van spruitjes moeten ze zelf maar vertellen.

*Boter, Kaas en Eieren door muziekgroep Luiaerdsgild op zondag 4 juni vanaf 11u15 in de Nicolaïkerk, Nicolaaskerkhof 8, Utrecht. De toegang is gratis.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

Samenstelling:

Tonny Schoemaker