WWF vertraagt rapport regenwouden

Al drie jaar ligt een rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) en de Europese Commissie over tropische regenwouden te wachten op publicatie. De feiten die erin zijn opgesomd zijn kennelijk `te erg' om zomaar wereldkundig gemaakt te kunnen worden.

Volgens de Britse krant The Guardian vrezen het WWF en de Commissie processen van multinationals en regeringen die in de oorspronkelijke versie met naam en toenaam werden aangeklaagd. Vandaar dat de makers de opdracht kregen om de namen zoveel mogelijk te schrappen.

Volgens het rapport is de situatie in veel tropische regenwouden zo dramatisch, dat houtkap er de komende tijd volledig gestaakt zou moeten worden. Elf landen worden met name genoemd, waaronder een aantal West-Afrikaanse landen, de Solomon Eilanden, Guyana en Suriname. Als hier niet snel actie wordt ondernomen, zijn de oerbossen er binnen tien jaar geheel verdwenen.

In het oorspronkelijke rapport wordt gezegd dat de besluitvorming in veel van de landen in handen is van een kleine groep, die de bossen beschouwen ,,als een korte-termijnbron voor persoonlijk gewin''. Veel bedrijven en regeringen werden in de oorspronkelijke versie met name genoemd. Zo zouden een aantal Maleisische bedrijven en corrupte ministers verantwoordelijk zijn voor de situatie op de Solomon Eilanden ten noordoosten van Australië.

Een woordvoerder van het WWF verklaarde in de Guardian dat de oorspronkelijke versie van het rapport een aantal onjuistheden bevatte. Maar de maker van het rapport, Nigel Sizer van het World Resources Institute, spreekt dat tegen. Volgens hem is zijn reputatie en die van zijn instituut afhankelijk van de juiste feiten en is hij om die reden altijd zeer zorgvuldig.

Een woordvoerder van de Europese Commissie zei dat de Commissie in de eerste versie van het rapport wijzigingen had voorgesteld, maar daarna publicatie niet verder heeft tegengehouden. ,,Het was het WWF dat vorig jaar de publicatie tegenhield.'' Het WWF zou onder andere vrezen dat zijn kantoor in Maleisië als gevolg van het rapport gesloten zou moeten worden.