Voor Griekse Kerk zitten `de joden' er achter

Het antisemitisme neemt toe in Griekenland – mede door toedoen van de orthodoxe kerk, die `de joden' verwijt achter het initiatief tot weglating van de religieuze overtuiging op persoonsbewijzen te zitten.

Een groot aantal graven in de joodse sector van Athenes Derde Begraafplaats is vrijdag besmeurd met hakenkruisen en met het woord raus. Enkele dagen eerder was de woning van Melina Mercouri en haar (joodse) weduwnaar Jules Dassin op dezelfde wijze beklad, ook met de leus `dood aan de joden'. De recente joodse monumenten in Athene en Thessaloniki en de laatste synagoge in die laatste stad – waar tot aan de Tweede Wereldoorlog 70.000 joden woonden – werden al eerder dit jaar het doelwit.

Antisemitische acties in Griekenland nemen de laatste tijd duidelijk toe en staan stellig in verband met de campagne tegen het weglaten van de religie op de nieuwe identiteitsbewijzen die voornamelijk door de Orthodoxe Staatskerk wordt gevoerd. Er gaat geen dag meer voorbij of er verschijnt op een van de televisiekanalen een kerkelijke functionaris, die het internationale jodendom de schuld geeft van de pogingen het enige ware geloof te ondermijnen.

De kloosterabt Maximos gaat hierin het verst, maar geregeld zien wij ook Vader Nektarios, die door alle kanalen met opvallende egards wordt benaderd. Deze verkondigt dat de joodse lobby in Amerika al sinds 1993 uit is op afschaffing van de geloofsaanduiding op de Griekse identiteitsbewijzen. Pikant is, dat deze kaarten tijdens de dictatuur-Metaxas (1936-1941) zijn ingevoerd en dat tijdens de Duitse bezetting voor het eerst ook de religie moest worden vermeld, hetgeen vooral was bedoeld om joden op te sporen.

De populaire zangeres Vicky Moscholióu is een veelgevraagde gast op de televisiekanalen; ook zij verkondigt dat ,,de joden'' er achter zitten. Op een klein, uiterst rechts station, Teletora, verschijnt geregeld een voormalige zangeres, later non geworden, Maria Douraki. Zij waarschuwt dat de joden alles doen om de bevolking te ,,ontgrieksen''. Zo is het niet toevallig dat er zoveel palmen verschijnen in het stadsbeeld. Dit is een joodse boom, geen Griekse, zegt zij.

De machtige voorman van de uiterst rechtse oppositiepartij Nieuwe Democratie, Jorgos Karatzaféris, die binnen die partij onlangs ontreddering zaaide met zijn offensief tegen leider Kostas Karamanlis en diens protégé, partijwoordvoerder Aris Spilitópoulos, kwam vorige week met een aanval op een der kopstukken van de partij, Miltiades Evert, die Karamanlis verdedigt. Deze zou tijdens een recent bezoek aan New York een synagoge hebben bezocht. Karatzaféris is ook de man die pleit voor opname in de partij van de kleine fascistische stootgroep Chrysí Avgí (Gouden Dageraad), die waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de bekladding van joodse doelen.

Wat het meest opvalt, is het gebrek aan een tegenmelodie. Op de televisie en in de kranten is er nauwelijks iemand die tegen al deze verschijnselen ingaat. De jongste vandalismen in Athene kregen ook nauwelijks aandacht van de media – geen enkele Griekstalige krant heeft over de bekladding van de graven bericht. Aartsbisschop Christódoulos, die tot nu toe niet op enigerlei antisemitische uitlating kan worden betrapt, heeft na twee dagen ten overstaan van de voorzitter van de joodse raad verklaard dat hij zich schaamt voor Grieken die zulke schanddaden plegen.

    • Frans van Hasselt