Verhoging aanbod ruwe olie op komst

De organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) verhoogt in juni opnieuw de productie als de prijs van een vat ruwe olie op het huidige niveau blijft. Dit heeft de voorzitter van de OPEC, de Venezolaanse minister van olie Ali Rodriquez, gisteren bekendgemaakt.

In reactie hierop noteerden de olieprijzen op de Londense termijnmarkt vanmorgen fors lager. Een vat Brent voor levering in juli werd 57 dollarcent goedkoper aangeboden op 28,65 dollar.

In maart voerde de OPEC de dagproductie al met 1,45 miljoen vaten op tot 24,45 miljoen, om de sterke stijging van de olieprijzen af te remmen. Tegelijk spraken de leden in Wenen af de productie in juni met 500.000 vaten per dag bij te stellen als de gemiddelde prijs per vat over een periode van twintig dagen buiten de door de OPEC vastgestelde bandbreedte van 22 tot 28 dollar valt. De OPEC gaat hierbij uit van een gemiddelde van de zeven meest gangbare oliesoorten. De prijs van dit `mandje' ligt inmiddels tien dagen achtereen boven de 28 dollar.

Rodriquez bevestigde dat hij binnenkort gaat praten met zijn Saoedische collega Ali al-Naimi in Riad. Het is onduidelijk of de Mexicaanse minister van olie, Luis Tellez, hierbij aanwezig is. Het drietal vormde de drijvende kracht achter de productiebeperkingen van vorig jaar, waarna de olieprijzen de pan uit rezen. In West-Europa en de Verenigde Staten neemt de onrust over gestegen benzineprijzen, voornamelijk veroorzaakt door de hoge olieprijzen, toe.

In Nederland betalen automobilisten voor een liter euro inmiddels de recordprijs van 2,72 gulden. Nederlandse tankstations in de grensstreek met Duitsland, die lijden onder een prijzenslag in Duitsland, staat enige verlichting te wachten. Volgens marktleider Aral lijden de Duitse pompen zoveel verlies dat ze binnenkort hun prijzen moeten verhogen.

In de Oostenrijkse provincie Karinthië heeft gouverneur Jörg Haider de hand weten te leggen op 2,5 miljoen liter benzine en diesel. Deze voorraad zal 12 procent onder de huidige prijzen worden aangeboden. De extreem-rechtse politicus hoopt hiermee multinationals te dwingen tot prijsverlagingen.